'Veel geruzie in lokale politiek'

Het rommelt flink in de lokale politiek. Beeld ANP XTRA
Het rommelt flink in de lokale politiek.Beeld ANP XTRA

Krap acht maanden na de gemeenteraadsverkiezingen rommelt het flink in de lokale politiek. Bij fracties in meer dan vijftig steden en dorpen hielden raadsleden het voor gezien of braken met de fractie. Dat gebeurde opvallend vaak na ruzie in de partij, meldt De Telegraaf vandaag.

Redactie

In aanloop naar de lokale herindelingsverkiezingen in zestien gemeenten vandaag maakte de krant een inventarisatie van opgestapte raadsleden. Vooral gebrek aan vertrouwen of geruzie in de eigen gelederen zorgt voor problemen. In 55 afzonderlijke gevallen stapten zo'n zestig raadsleden op. Ongeveer 25 gingen zelfstandig verder in de raad of sloten zich bij een andere partij aan.

Het grote verloop binnen de partijen kan problemen opleveren omdat gemeenten steeds meer taken uitvoeren. 'Met de decentralisaties van zorg en participatie krijgen de gemeenten er miljarden extra bij. Gemeenteraden zijn politiek verantwoordelijk voor goede zorg, en moeten ook nog eens controleren of het geld wel goed besteed wordt. Daarvoor heb je kennis en ervaring nodig', waarschuwt hoogleraar bestuursrecht Douwe Jan Elzinga in de Telegraaf.

Zetelroof

Een andere opvallende ontwikkeling is dat de gebrouilleerde raadsleden hun zetel vaak meenemen. Bij D66 komt zetelroof het vaakst voor. Bij tien onderzochte voorvallen werd in zes gevallen de zetel meegenomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden