Veel gemeenten schuiven het beladen pietenbesluit af op de comités
Amsterdam, Den Haag en Utrecht stappen over op roetveegpieten. Andere gemeenten zijn minder uitgesproken.
Toen de 56-jarige blogger Peter Storm uit Tilburg vorig jaar de sinterklaasintocht bekeek, zag hij tot zijn ontsteltenis dat in zijn woonplaats nog weinig was veranderd. “Het zag zwart van de zwarte pieten”, vertelt hij. Daarom richt Storm zich nu samen met het pas opgezette Anti Zwarte Piet Comité tot de gemeente. “Het is een koloniaal symbool dat verwijst naar slavernij en de onderdanigheid van zwarte mensen. Dus wil ik de zwarte pieten uit de sinterklaasviering bannen.”
De gemeente Tilburg verkoos vooralsnog niet te reageren, men wil de oproep ‘eerst tot zich nemen’.
Behalve Amsterdam en Den Haag verwelkomt vanaf dit jaar ook Utrecht alleen nog roetveegpieten. Maar hoe Sinterklaas’ knecht er in andere gemeenten uit zal zien, lijken niet de wethouder of de raad te bepalen. Een rondgang leert dat de meeste gemeenten verkiezen de maatschappelijke discussie niet te sturen. De beslissing laten ze aan de lokale sinterklaascomités.
Geen reden tot bemoeienis
Uiteraard volgen we de discussie, zegt een woordvoerder van de gemeente Arnhem. “Maar het is niet onze taak om op te leggen wat moet gebeuren. Dat gebeurt in de samenleving.” De gemeente Breda verwijst ook naar het lokale comité. “Zelf organiseren we dit gebeuren niet, dus wij hoeven daar als gemeente geen mening over te hebben.” Zwolle, Den Bosch, Leiden en Eindhoven nemen ook geen standpunt in. Deventer ziet ‘geen reden tot bemoeienis’.
In Alkmaar en Middelburg houdt men zich aan het adagium elke piet is welkom. In Dokkum, waar de nationale intocht vorig jaar gedomineerd werd door incidenten, zijn óók de zwarte pieten welkom, zegt een woordvoerder. “We doen mee in de discussie op een tempo dat past binnen de gemeenschap hier.”
Uit protest tegen de keuze van de NTR voor enkel roetveegpieten besloot een van de acht sinterklaascomités uit Zaanstad zich terug te trekken uit de landelijke intocht in november. Dit comité organiseert een eigen intocht, met alleen zwarte pieten. Ook hier laat de gemeente ‘de invulling van de pieten’ over aan de samenleving, zegt een woordvoerder. De NTR stelt dat Pieten die veel door de schoorsteen gaan, uiteindelijk ook lijken op zwarte piet.
Lees ook:
Na vijf jaar zwartepieten is daar de make-over: Piet krijgt roetvegen
De NTR kondigt aan dat er tijdens de landelijke sinterklaasintocht dit jaar uitsluitend roetveegpieten rondlopen. Daarmee is het hulpje van de Sint in vijf jaar tijd zijn zwarte huid, zijn kroesharen en zijn gouden ringen kwijtgeraakt.