Veel gelovigen willen de film helemaal niet zien

De moskee El Ouma in Amsterdam Slotervaart loopt ’s avonds langzaam vol. Niet om de film van Geert Wilders te bespreken, ’maar gewoon voor het avondgebed’, aldus de jonge imam Yassin Elfokani.

Van onze verslaggevers

De oude Marokkaan Hussein Khamdhi loopt de moskee binnen met gebogen hoofd. „Ik heb de film niet gezien en ik hoef die ook niet te zien. Ik zie genoeg ellende. Ik wil vrede.” De eigenaar van de avondwinkel naast het politiebureau aan het beruchte August Allebéplein reageert heftiger: „Als er rellen komen, loop ik voorop. Wilders voert actie tegen mijn heilige geloof. Wij moslims beledigen de Bijbel toch ook niet? Die man moet worden gestopt!”

Ook in het Utrechtse Kanaleneiland heeft slechts een enkeling ’Fitna’ gezien. Veel gelovigen ’willen de film helemaal niet zien’, al dan niet op advies van de imam en andere korankenners.

Een jonge man met baard, gekleed in djellaba snapt niet dat Wilders vrijuit gaat terwijl anderen wegens belediging worden vervolgd.

„Waarom zijn er twee soorten weegschalen? Dat is helemaal niet eerlijk.”

Abdel wil ’absoluut geen woord wisselen’ met Wilders, zegt hij opgewonden.

„Wilders heeft vóór de film geen ruimte geboden voor discussie. En nu is hij alleen maar bezig met het beledigen van onze godsdienst. Wie dat doet, is niks waard. Daardoor voel ik me buitengesloten en niet vertegenwoordigd”, zegt hij.

Bitter stelt hij vast dat zo’n 450.000 mensen Wilders’ Partij voor de vrijheid aan negen Kamerzetels hebben geholpen.

„De mensen die op Wilders hebben gestemd, neem ik dat kwalijk”. zegt hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden