Veel geld voor bereikbaarheid steden

Beeld ANP

Het kabinet trekt honderden miljoenen euro's uit om de grote steden beter bereikbaar te maken. Het geld komt uit het Infrastructuurfonds. Dat heeft minister van infrastructuur Melanie Schultz van Haegen vanochtend laten weten aan de Tweede Kamer.

De regio's Amsterdam en Rotterdam/Den Haag krijgen ieder 200 miljoen voor maatregelen om reizigers en goederen sneller op de plek van bestemming te krijgen. Nog eens 200 miljoen euro is bestemd om de doorstroming van het verkeer tussen de Rotterdamse haven en het oosten van Nederland en Duitsland te verbeteren.

Het geld komt uit het Infrastructuurfonds, dat is verlengd tot 2030. Daardoor is, los van extra geld voor beheer en onderhoud, in totaal ruim 700 miljoen euro extra beschikbaar voor investeringen.

'Slimme' maatregelen
Minister van infrastructuur Schultz van Haegen en de regio's hebben afgesproken dat er voor de aanpak van de knelpunten een pakket aan maatregelen wordt gemaakt. Dat moet bestaan uit uitbreiding van de huidige infrastructuur en 'kleinere slimme' maatregelen.

De miljoenen zijn niet alleen bestemd voor de economisch belangrijke regio's van de grote steden. De minister heeft ook 50 miljoen euro beschikbaar voor de verbreding van de beruchte 'flessenhals' van de A4 ter hoogte van Leiden.

Bermen snelwegen
Verder is besloten om 30 miljoen euro uit te trekken om de verkeersveiligheid op de snelwegen verder te verbeteren. Gezien het aantal ernstige ongevallen waarbij geen andere weggebruikers zijn betrokken, wordt het geld vooral besteed om de bermen veiliger te maken.

De provincie Zeeland krijgt een bijdrage van 5 miljoen euro voor de Sloeweg (N62). Ook zijn besluiten genomen voor de verbreding van de A6 bij Lelystad en de verbetering van de doorstroming op de A67 tussen Eindhoven en Venlo.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden