Veel geld na letsel en nog een zorg erbij

Laat letselschadeslachtoffers niet nog een keer slachtoffer zijn, betogen Leo de Boer, Victor Jammers en Geertruid van Wassenaer.

Wel eens gefantaseerd over het winnen van een mooi bedrag bij de Oudejaarsloterij? Of dat je een prachtige erfenis krijgt van een oudtante of je huis met een mooie meerwaarde verkoopt? Vast wel - en het is ook prachtig om 'ineens' een fors bedrag op je rekening te mogen bijschrijven.

Wie vervolgens zorg nodig heeft die vanuit de AWBZ en Wmo komt, betaalt sinds 1 januari 2013 een eigen bijdrage die afhankelijk is van het vermogen. Deze zogenoemde vermogensinkomensbijtelling, beter bekend als de vermogenstoets, is met algehele stemmen in de Tweede en Eerste Kamer aangenomen: wie veel euro's heeft, moet zelf extra bijdragen voor zorg.

Los van het winnen van de loterij, een grote erfenis of mooie 'huizendeal' is er echter nog een groep personen die het banksaldo van de ene op de andere dag flink kan zien stijgen: letselschadeslachtoffers. Een groep die als gevolg daarvan - gek genoeg - óók onder de vermogenstoets komt te vallen.

Jaarlijks lopen zo'n 65.000 mensen letsel op in het verkeer, soms zo ernstig dat er sprake is van blijvende ernstige invaliditeit. Na vaststelling van de 'schade', al blijft dat een naar woord als het over mensen gaat, krijgt het slachtoffer een letselschade-uitkering.

Een bedrag bedoeld om leed en toekomstige schade te compenseren tot het moment van overlijden. Denk aan smartengeld of gemist arbeidsvermogen - sommige slachtoffers raken blijvend invalide. Maar ook kosten die extra zorg dekken, hulpmiddelen zoals een scootmobiel of rolstoel, verpleging en verzorging thuis, of vervoer naar dagbesteding en dagbehandeling. Een schadebedrag dat zomaar kan oplopen tot een bedrag met een aantal nullen. Een bedrag dat dan na vaststelling 'ineens' op je bankrekening staat.

Het kabinet wil deze groep - niet groot van omvang, dus de schatkist zal er weinig last van hebben - geen financiële vrijstelling geven van de vermogensinkomensbijtelling. De argumenten hiervoor zijn vooral organisatorisch van aard: het betekent extra rompslomp voor de Belastingdienst. Bovendien, zo redeneert het kabinet, het gaat niet om heel grote groep dus is het ook geen heel groot probleem.

Nee, dat was het voor 2013 inderdaad niet - tot de invoering van de wet hadden letselschadeslachtoffers wel een uitzonderingspositie. Een grove schatting leert dat deze problematiek speelt in jaarlijks 600 à 700 nieuwe zaken, soms een aantal jaren, soms tot iemands overlijden.

Je zal dus maar een van deze letselschadeslachtoffers zijn. Liever had je al dat geld op je rekening helemaal niet gehad, maar je hebt het nu eenmaal nodig. Het is een potje voor de toekomst, aangezien je als slachtoffer geen of weinig verdiencapaciteit meer hebt. Het kabinet bestempelt je als 'rijk', maar je hebt geen inkomen. En wie geen inkomen meer heeft, kan ook geen wijziging in de fiscale wetgeving opvangen of compenseren. En degenen die dat geld voor 2013 uitgekeerd hebben gekregen - waarmee het verzekeringstraject is afgerond - kunnen deze gewijzigde regelgeving al helemaal niet opvangen. Sterker nog, zij krijgen nu te maken met fikse eigen bijdragen voor de AWBZ en Wmo waarmee bij de schadevaststelling geen rekening kon worden gehouden.

Voor de slachtoffers van vandaag en morgen geldt nog een andere bittere ernst: het is veel lastiger om een toekomstige berekening van de schade te maken. Dat leidt nu tot schadeafwikkeling in termijnen, wat het verwerkingsproces van het slachtoffers langer en psychisch zwaarder maakt. Je wilt immers verder met je leven en het ongeval definitief achter je laten.

Het Verbond van Verzekeraars, letselschadeadvocaten en Slachtofferhulp Nederland vinden dat er alsnog een vrijstelling moet komen voor deze groep. De politiek weet als geen ander hoe ze dat moet regelen, want andere groepen slachtoffers zijn wél vrijgesteld van de vermogenstoets. Zo hebben - terecht! - des-slachtoffers, asbestslachtoffers en overlevenden van de Volendambrand een uitzonderingspositie gekregen. Wat ons betreft krijgen letselschadeslachtoffers hun uitzonderingspositie ook terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden