'Veel geduld vereist maar tijd is beperkt'

Henk Kort stapte tijdens zijn verkenningstocht bij de EK met goud, zilver en brons in een warm bad. Dat helpt de topsportmanager bij het wegmasseren van oud zeer en het scheppen van een goede werksituatie voor coaches.

door Rob Velthuis

Al voor het begin van de EK turnen spreekt Henk Kort van een eerste succes. Dat de aanwezige trainers hun negen verblijfsdagen in Debrecen betaald krijgen, was in de turnhistorie niet eerder vertoond.

,,Veel toptrainers in Nederland lopen een volstrekt onverantwoordelijk maatschappelijk risico.'' Vandaar dat wordt gesproken van ,,al die prettig gestoorde mensen met een grote passie voor sport'', waarmee Kort ook in zijn vorige baan bij de atletiekunie samenwerkte.

Kort (50) trad dit jaar bij de gymnastiekunie in dienst na een rigoureuze reorganisatie. Het bondsapparaat is afgeslankt nadat de KNGU zwaar werd getroffen door afkalvende overheidssubsidies.

Kort: ,,Er is negen ton weggepoetst, toch is het budget voor topsport overeind gebleven. Ik heb net zo veel tot mijn beschikking (1.1 miljoen euro,red) als bij de atletiekunie, ik kan het wel over minder mensen verdelen.''

Dankzij de nieuwe structuur met 'ultrakorte lijnen' kan Kort dat zelf doen. Op basis van heldere criteria, dat is de les van juridische procedures uit het verleden. ,,Dit is een jury-sport, die hangt aan elkaar van subjectiviteit. Daarom moeten procedures helder worden beschreven.''

Coaches vormen een speerpunt. Vandaar de ingreep van Kort om voor de EK hun werk professioneel te honoreren. Daarin wil hij nog verder gaan. Kort stelt vast dat turnend Nederland gezegend is met heel goede coaches, maar tot dusverre hebben zij het in hun ontwikkelingsproces allemaal zelf moeten uitzoeken. Bij technisch NOC-NSF-baas Van Commenee zal hij een plan indienen voor een bijscholing. Waarbij hij een motto uitspreekt van Van Commenee: ,,talentontwikkeling is coachontwikkeling''. Het plan voor de 'turnspecifieke opleiding' zal nog deze maand gestalte moeten krijgen.

Zijn eerste grote toernooi was een ontdekkingsreis. Hij voerde met iedereen gesprekken, elke dag was er een 'stafbijeenkomst'. Voor een goed functionerende ploeg was het noodzaak dat oud zeer wordt weggenomen. De erfenis dus van de WK in Anaheim 2003, toen de vrouwenploeg in een sfeer van algeheel wantrouwen werd ontmanteld.

,,Alle punten zijn aangesneden, iedereen mocht met zijn grieven komen. Er zijn pittige discussies gevoerd, er is emotie op tafel gekomen. Prima, er moet weer worden gepraat met elkaar, niet over elkaar.''

,,Ik ben er niet voor het technische gedeelte, ik moet zorgen dat de organisatie er staat. Mijn nadeel is dat ik geen inzicht heb in turnen. Mijn voordelen zijn dat ik er geen belangen in heb, geen rancune meeneem en geen dubbele agenda's heb. Ik heb geen verleden in deze sport. Zo ben ik ooit ook de atletiek binnengekomen.'' Waarbij turnen vanwege de hoge omloopsnelheid van talent een andere dimensie kent. ,,Het is een sport waarin veel geduld vereist is, terwijl de tijd beperkt is. Dat is een fascinerend spanningsveld.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden