'Veel fouten politie in onderzoek Badr Hari'

In het onderzoek naar de mishandeling van zakenman Koen Everink door kickbokser Badr Hari heeft de politie een reeks gevoelige fouten gemaakt. Dat concluderen forensisch deskundigen en Everinks advocaat in tv-programma Brandpunt Reporter, dat donderdagavond onder de titel 'Skybox 233' aandacht aan de zaak besteedt.

redactie

Hari moet volgende maand terechtstaan voor de klappen en trappen die hij Everink op 7 juli 2012 in de Amsterdam Arena zou hebben gegeven, tijdens dancefestijn Sensation. Het slachtoffer raakte ernstig gewond. Justitie beschuldigt Hari en medeverdachte Ferhat Y. van poging tot doodslag. De rechtszaak tegen Hari omvat nog een reeks andere geweldsmisdrijven.

Veel fouten
Volgens Brandpunt Reporter is bij het onderzoek in de Arena fout op fout gestapeld. De politie gaf toestemming om de skybox, waarin het geweld zich heeft voltrokken, schoon te maken voordat er sporenonderzoek had plaatsgevonden. Een bebloede theedoek, die zou zijn gebruikt door Badr Hari, is niet volgens de regels in beslag genomen. Tal van mensen, onder wie beveiligers, zijn na het geweld in en uit de skybox gelopen, waardoor sporen verloren zijn gegaan.

Badr Hari kon de plaats van het misdrijf met hulp van de beveiliging verlaten. De kleding van Everink is in het ziekenhuis vernietigd, zonder te zijn onderzocht.

Mishandeling
Koen Everink is ervan overtuigd dat hij is mishandeld door Hari en Y., zegt zijn advocaat Alexander de Swart in de uitzending. 'Daar is hij van meet af aan helder over geweest.' De Swart vindt het 'onbegrijpelijk' dat Hari ongehinderd de Arena heeft kunnen verlaten, terwijl Everink direct tegen de beveiliging heeft gezegd dat het Hari was die hem te grazen had genomen.

Skybox 233 was op de bewuste avond gehuurd door zakenman Peter Steenbakkers. Everink arriveerde er met de door Steenbakkers uitgenodigde Belgische Saskia Martens. Zij heeft verklaard dat Steenbakkers haar heeft gebeld toen zij met Everink in de ambulance zat, op weg naar het ziekenhuis, zo komt in Reporter naar voren.

Volgens Martens heeft Steenbakkers tegen haar gezegd: 'Het is beter dat je niets hebt gezien, of van niets weet.' Martens heeft zich daar niets van aangetrokken. De politie heeft Steenbakkers niet over deze poging tot beïnvloeding gehoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden