Veel foto's van onbekenden in politiebestand

ARNHEM - De politie krijgt door het toenemend gebruik van cameratoezicht steeds meer foto's in haar bezit. Daarop staan burgers die in de buurt waren van het delict. De politie weet vaak niet wie deze mensen zijn, maar denkt dat zij mogelijk betrokken zijn bij het plegen van delicten.

Het korps Gelderland-Midden heeft een systeem ontwikkeld met al deze foto's achter elkaar op een computerscherm. De 1600 agenten uit de regio werpen dagelijks een blik in het bestand. De databank van het systeem Foto's Onbekende Personen (FOP) telt zo'n 50 afbeeldingen.

Het college van procureurs-generaal meldde deze week met een nieuwe aanwijzing te komen om foto's van onbekende personen die verdacht worden van een delict openbaar te maken. Daarmee wordt de privacybescherming van verdachten van relatief lichte zaken teruggedrongen. Het college hoopt zo tegemoet te komen aan de onveiligheidsgevoelens van burgers door hen te betrekken bij de opsporing.

De Orde van advocaten vindt het publiceren van foto's niet in verhouding staan met de gepleegde delicten en waarschuwt voor 'levenslange stigmatisering'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden