Veel dominees wonen nog in verkeerde pastorie

Een anti-PKN’er moet van de rechter zijn pastorie uit. Tientallen predikanten wonen in de verkeerde pastorie. Hun voorman voorziet geen nieuwe rechtszaken.

Tientallen predikanten die buiten de vorig jaar gevormde Protestantse Kerk in Nederland (PKN) zijn gebleven, wonen nog in pastorieën die toebehoren aan de plaatselijke PKN-gemeenten. De meesten kunnen er blijven wonen totdat de PKN-gemeente een nieuwe predikant heeft beroepen.

Dat zei de secretaris van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK), ds. L. Ruijgrok uit Monster, donderdag naar aanleiding van de uitspraak in het kort geding tegen ds. J. van Estrik uit Goedereede.

De hersteld hervormde predikant moet met zijn omvangrijke gezin binnen zes weken de pastorie verlaten. Die is eigendom van de PKN-gemeente in het Zuid-Hollandse dorp. De HHK, dat uiterst behoudende hervormden bundelt met principiële bezwaren tegen de PKN, telt ruim vijftig predikanten.

Over het gebruik van kerkgebouwen in diverse gescheurde gemeenten zijn in het afgelopen jaar rechtszaken gevoerd. Die vielen steeds in het voordeel van de PKN uit. De rechter in Rotterdam zei woensdag over de kwestie-Van Estrik die zijn pastorie uitmoet, dat in een nog lopende bodemprocedure dezelfde uitkomst verwacht mag worden.

Een deel van de predikanten van de HHK heeft volgens voorman Ruijgrok inmiddels een pastorie betrokken die zij zelf of hun kerkvoogdij hebben gekocht of gehuurd. Volgens hem dreigt op dit moment geen nieuwe rechtszaak over een ambtswoning.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden