Veel doden, maar is het ebolavirus nu ook besmettelijker?

Epidemie grijpt snel om zich heen en treft vooral dichtbevolkte gebieden. 'Door de vele patiënten werken artsen soms onzorgvuldiger.'

Zelfs artsen raken besmet met ebola. Een Amerikaanse hulpverlener liep het virus op bij zijn werk in Liberia, en vorige week overleed Sheikh Umar Khan, een arts uit Sierra Leone die vooropliep in de strijd tegen ebola. Vier vragen over de besmettelijkheid van het virus.

1 Is het virus besmettelijker dan tijdens eerdere epidemieën?

Het aantal slachtoffers ligt in ieder geval een stuk hoger dan tijdens eerdere uitbraken. Inmiddels zijn meer dan zevenhonderd mensen overleden aan ebola. Sierra Leona riep gisteren de noodtoestand uit. Het leger wordt ingezet om patiënten in quarantaine te plaatsen. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft gisteren opnieuw alarm geslagen. Het virus verspreidt zich sneller dan het bestreden kan worden.

Toch denkt Kees Stijnis, als internist-infectioloog werkzaam op het Tropencentrum van het AMC, niet dat het virus besmettelijker is dan voorheen. "De reden dat er nu zoveel mensen doodgaan heeft te maken met het dichtbevolkte gebied waar het virus zich verspreidt."

Ebola dook eerder op in rurale gebieden in Congo en Oeganda. Stijnis: "Meestal werden kleine gemeenschappen getroffen. Sommige dorpen verloren daardoor in één klap al hun inwoners, maar dan was het virus wel ingedamd."

Nu concentreert de epidemie zich in Sierra Leone, Guinee, Liberia. "Een dichtbevolkt gebied waar mensen bovendien veel heen en weer reizen. Het verspreidt zich daardoor veel gemakkelijker. Ik heb daarom nu geen reden om aan te nemen dat het virus besmettelijker is dan voorheen. Onderzoek zou dat dan eerst moeten uitwijzen." 2 Hoe kan het dan dat zelfs westerse artsen die beschermende pakken dragen, besmet raken?

"Ik denk dat het met de hoge werkdruk te maken heeft", zegt Stijnis. "De ziekte wordt overgedragen door middel van besmet lichaamsmateriaal zoals bloed, zweet en braaksel. Het zou niet moeten, maar ik kan me voorstellen dat door de vele patiënten die behandeld moeten worden artsen soms minder zorgvuldig te werk gaan."

3 Een Amerikaan die in Liberia werkte en besmet is geraakt, wordt nu vervoerd naar een ziekenhuis in Atlanta om daar behandeld te worden. Waarom?

Het Emory University Hospital beschikt over een speciale afdeling waar de ziekte beter bestreden kan worden. De Amerikaanse autoriteiten hebben verzekerd dat de patiënt afgesloten wordt vervoerd en onmiddellijk in quarantaine wordt gezet. Sommige deskundigen vragen zich echter af waarom een ebolapatiënt nu actief vervoerd wordt naar een ander continent. Reizen kan een dergelijke doodzieke patiënt bovendien mogelijk schaden.

4 Wat gebeurt er als ebola ook in Nederland opduikt?

"Sowieso worden hiervoor verdachte patiënten onmiddellijk in volledige isolatie geplaatst", zegt Stijnis. "Alle hulpverleners die met hen in contact komen dragen beschermende kleding, en bloed en ander materiaal afkomstig van deze patiënten wordt op een veilige manier getransporteerd."

Voor zover bekend is ebola nooit in Nederland ontdekt. Stijnis: "Maar aan ebola gerelateerde virussen zoals Marburg en Lassakoorts zijn in het verleden weleens opgedoken. Niemand anders is destijds besmet geraakt. Wellicht komt dat omdat deze virussen iets minder makkelijk over te dragen zijn van mens op mens dan ebola. Maar de wijze waarop we in Nederland in het algemeen omgaan met hygiëne speelt in dit geval ook een rol."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden