Veel doden door bombardement AzG-ziekenhuis in Syrië

Een familie loopt tussen de brokstukken door in Aleppo. Beeld AFP
Een familie loopt tussen de brokstukken door in Aleppo.Beeld AFP

Een meervoudige luchtaanval op het ziekenhuis al-Quds in de Syrische stad Aleppo heeft afgelopen nacht het leven gekost aan zeker 27 mensen, onder wie drie kinderen. Dat heeft het Syrische Observatorium voor Mensenrechten laten weten. Het is weer een voorbeeld dat het staakt-het-vuren in Syrië wankelt.

redactie internet

Het veldhospitaal is gevestigd in een deel van Aleppo dat in handen is van de rebellen, de wijk Sukkari. Het bekende ziekenhuis en een aantal bijgebouwen werden afgelopen nacht kort voor middernacht vier keer gebombardeerd, meldde de Syrische burgerbeschermingsorganisatie Witte Helmen.

Het ziekenhuis wordt ondersteund door Artsen zonder Grenzen. De hulporganisatie liet weten dat onder de slachtoffers ten minste veertien patiënten en stafleden zijn, onder wie drie artsen.

Volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten is bij de aanval ook een van de laatste kinderartsen in het belegerde gebied omgekomen, alsmede een tandarts.

Zes dagen
De in Groot-Brittannië gevestigde organisatie meldde dat bombardementen door het regeringsleger de afgelopen zes dagen al 84 burgerslachtoffers hebben gemaakt in Aleppo. Door mortiervuur van de oppositie kwamen 49 burgers om het leven.

Hulpverleners van de Syrische burgerbeschermingsorganisatie Witte Helmen bergen slachtoffers van de luchtaanval op een ziekenhuis in Aleppo, afgelopen nacht. Het veldhospitaal werd door Artsen zonder Grenzen ondersteund. Beeld REUTERS
Hulpverleners van de Syrische burgerbeschermingsorganisatie Witte Helmen bergen slachtoffers van de luchtaanval op een ziekenhuis in Aleppo, afgelopen nacht. Het veldhospitaal werd door Artsen zonder Grenzen ondersteund.Beeld REUTERS

De onderhandelaar van de Syrische oppositie, Mohammed Alloush, gaf het regeringsleger van president Assad de schuld van de bloedige luchtaanval op het ziekenhuis.

De aanhoudende vijandelijkheden tussen beide partijen vormen een groot gevaar voor de wapenstilstand die elders wel wordt nageleefd. Terroristische organisaties als IS en al-Nusra waren niet betrokken bij die afspraak.

Het staakt-het-vuren tussen een aantal van de strijdende partijen is 'in groot gevaar', waarschuwde VN-gezant Staffan de Mistura afgelopen nacht. Hij zei dat in de afgelopen 48 uur iedere 25 minuten in Syrië volgens de VN-gezant een dode door geweld viel en iedere 13 minuten een gewonde. "Het beeld is dat de wapenstilstand ieder moment kan instorten."

De Mistura riep de Verenigde Staten en Rusland op tot snel ingrijpen op het hoogste niveau om de gesprekken tussen de Syrische regering en een deel van de oppositie te redden.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden