Veel doden bij branden in Russische ziekenhuizen

(Novum/AP) - Bij branden in klinieken in Rusland zijn dit weekeinde 54 doden gevallen. Negen doden vielen zondag bij een brand in een psychiatrische kliniek in Siberië. Zaterdag kwamen 45 vrouwen om bij een brand in een kliniek voor drugsverslaafden in Moskou. Bij een derde brand, in een psychiatrische kliniek in de regio Tver, vielen geen slachtoffers.

De brand in Moskou was niet groot, maar maakte veel slachtoffers doordat alle deuren en ramen van het gebouw, ziekenhuis no.17 in het zuiden van Moskou, gesloten waren om de drugsverslaafde patiënten binnen te houden. Het personeel slaagde er niet op tijd in de sloten te openen. Gezien de plaatsing van de lichamen hadden de slachtoffers, 43 patiënten en twee medewerksters, wel geprobeerd naar buiten te komen. De meeste kwamen om door verstikking.

Alle slachtoffers waren al dood toen de brandweer arriveerde. Een woordvoerder van de brandweer zei dat het personeel had verzuimd de patiënten te evacueren toen de brand nog in het beginstadium was. De brandweer werd het vuur al na een uur meester, maar was veel te laat opgeroepen, zei hij. Uiteindelijk werden nog 160 mensen uit het gebouw geëvacueerd. Volgens het openbaar ministerie liggen twaalf gewonden in het ziekenhuis. De tv-zender NTV zei dat de afdeling waar de brand uitbrak vijftig patiënten telde en dat slechts zeven de brand hebben overleefd.

Inspecteurs die het ziekenhuis in februari en maart bezochten hadden de sluiting van het gebouw aanbevolen vanwege overtreding van de veiligheidsreglementen, zei het hoofd van de brandweerinspectie, Joeri Nenasjev. Hij zei "voor 90 procent zeker" te zijn dat de brand was aangestoken en de televisie zei informatie te hebben dat een patiënt met afkickproblemen de brand mogelijk heeft gesticht. Zulke scenario's zouden het ziekenhuis vrijpleiten. Het OM zei dat er vrijdag werkzaamheden waren uitgevoerd in de keuken waar de brand uitbrak en dat er mogelijk brandbaar materiaal was blijven liggen.

In Siberië brak zondag brand uit in een psychiatrische kliniek in Taiga in de regio Kemerovo, 3.500 kilometer ten oosten van Moskou. Negen patiënten kwamen om het leven en vijftien raakten gewond, sommige doordat ze uit het raam waren gesprongen. De Russische televisie toonde beelden van het in lichterlaaie staande gebouw en een rij half-geklede patiënten die door een sneeuwstorm liepen. Ook hier kreeg het personeel het verwijt te lang te hebben geprobeerd de brand zelf te blussen en pas na anderhalf uur de brandweer te hebben gewaarschuwd.

In Trojanovo in de regio Tver, tweehonderd kilometer ten noordoosten van Moskou, konden hulpverleners de ongeveer tweehonderd patiënten van een psychiatrische kliniek tijdig in veiligheid brengen nadat er brand was uitgebroken. Niemand raakte gewond.

De brand in Moskou was de dodelijkste in tientallen jaren. In 1977 eiste een brand in het bij het Kremlin gelegen hotel Rossija 42 levens, althans volgens de officiële opgave. Sommige mensen denken dat het er veel meer zijn geweest.

Volgens deskundigen is het aantal doden door brand in Rusland met sprongen omhoog gegaan sinds het uiteenvallen van de Sovjetunie. Per jaar komen gemiddeld achttienduizend mensen door brand om het leven.

In november 2003 kwamen 43 mensen om bij een brand in een verblijf voor buitenlandse studenten die in medische quarantaine werden gehouden. De uitgangen waren gesloten en sommige slachtoffers sprongen in hun wanhoop van vierhoog uit het raam.

In oktober 2005 kwamen zeven patiënten van een psychiatrisch ziekenhuis buiten Moskou bij een brand om en een maand later eiste een brand in een ziekenhuis in Moskou vier levens. In april 2003 brak er brand uit in een dovenschool in de zuidelijke regio Dagestan, waarbij 28 kinderen omkwamen. In dezelfde week kwamen 22 leerlingen om toen hun houten school in Siberië in brand vloog.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden