Veel doden bij bootongelukken Congo

Vermoedelijk tweehonderd mensen kwamen om toen op de rivier de Kasai in Midden-Congo een boot afgeladen met passagiers en vaten benzine in brand vloog en kapseisde. Een lokale bestuurder bevestigde zondag het relaas van een overlevende, maar zei dat de passagierslijst verloren was gegaan.

Het ongeluk deed zich zaterdagavond voor bij de plaats Mbendayi, zeventig kilometer van de stad Tshikapa. Overlevende Fabrice Muamba zei dat mensen overboord begonnen te springen nadat de motor vlam had gevat. Hij zei dat maar een stuk of vijftien mensen zich zwemmend in veiligheid hadden weten te brengen.

Een andere overlevende, Romaine Mishondo, zei dat de boot al tjokvol zat toen gestopt werd om nog meer passagiers aan boord te laten stappen. Toen de brand uitbrak en mensen het water insprongen, waren plaatselijke vissers er als de kippen bij om zich de spullen aan boord toe te eigenen. "Vissers vielen de boot aan en begonnen passagiers met peddels te slaan terwijl ze probeerden spullen te plunderen. De vissers lieten de mensen aan hun lot over en gooiden hun pirogues vol met goederen. Ik heb het er levend afgebracht omdat ik mij vastklampte aan een jerrycan totdat een ander vaartuig langs kwam en ons redde."

De eigenaar van de boot, Mwamba Mwati Nguma Leonard, die vijfhonderd kilometer verderop in de hoofdstad Kinshasa verbleef, verklaarde van een medewerker en een overlevende te hebben gehoord van het ongeluk. Hij zei te hebben begrepen dat de motor in brand vloog toen matrozen de tank aan het bijvullen waren en benzine over de accu morsten. Hij zei verder weinig bijzonderheden te weten omdat zijn medewerkers ter plaatse niet op zijn telefoontjes reageerden. Wel zei hij de politie te hebben gevraagd de beheerders van de boot te arresteren omdat ze ongeschikt personeel in dienst hadden genomen.

François Madila, een functionaris van de scheepvaartdienst van de provincie Kasai Occidental, zei dat twee bemanningsleden zijn opgepakt. Hij zei dat ze niet wilden vertellen hoeveel mensen aan boord waren en dat de passagierslijst verloren was gegaan.

Een tweede ongeluk deed zich eveneens zaterdag voor in de provincie Equateur. Daar sloeg een boot om na op een rots te zijn gevaren. Van de naar schatting ruim honderd opvarenden werden er maar vijftien gered, zei een woordvoerder van de provincie.

Congo is een enorm land met maar 480 kilometer aan verharde wegen. Het meeste vervoer gaat daarom over het water. Veel boten verkeren echter in slechte staat en overheidstoezicht is er nauwelijks. Bovendien kunnen weinig Congolezen zwemmen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden