Veel Chinezen oprecht verbaasd over commotie om Tibet

De Olympische vlam onder vuur

23.15 uur, Nederland 2

China en China-gerelateerde onderwerpen zijn dezer dagen niet van de buis te branden. China snakte ernaar, om met het binnenhalen van de Olympische Spelen een tijdlang in het brandpunt van de mondiale belangstelling te kunnen staan; welnu, dat is gelukt. Al is het wellicht niet het soort belangstelling geworden waarop de grootmacht-in-de-dop zat te wachten.

Vandaag, een dag voor het begin van de Olympische Spelen, houdt het documentaire-bombardement op tv aan; vanavond zendt de Boeddhistische Omroep ’De Olympische vlam onder vuur’ uit, een documentaire van George Schouten over de brandende kwestie China-Tibet.

Vijftig jaar hoefde de Chinese regering zich nauwelijks te verantwoorden voor de bezetting en inlijving van Tibet. Begin maart vielen in Tibet 140 doden toen de Chinezen protestdemonstraties hardhandig de kop indrukten. Het gevolg was een wereldwijd protest, waarbij de tocht van de Olympische vlam een dankbaar mikpunt werd voor actievoerders in vele landen.

De documentaire toont Tibetaanse demonstaties in Kathmandu, Londen, Parijs en Amsterdam. Met een pro-China manifestatie in Amsterdam maken Chinezen hún zienswijze duidelijk; veel Chinezen verbazen zich oprecht over het protest, juist op dit moment.

Centraal in de documentaire staat Gyaltsen Dolkar, een non die twaalf jaar in Tibet gevangen zat vanwege haar sympathie voor de Dalai Lama. Ze vertelt over hoe ze gemarteld werd tijdens haar gevangenschap. Ook de bekende Britse actrice Joanna Lumley (Patsy uit Absolutely Fabulous) zien we voorbijkomen. Haar grootmoeder was de eerste westerse vrouw die naar Tibet reisde en raakte bevriend met de 13e Dalai Lama.

Tafeltenniskampioene Bettine Vriesekoop komt al dertig jaar in China. Als journaliste woont ze er nu sinds drie jaar. Vriesekoop verwerpt het kritiekloze denken van veel Chinezen, maar bewondert tegelijk hun levenslust na alle ellende in de afgelopen eeuw. Als de Spelen een succes worden, voorspelt ze meer vrijheid voor de Tibetanen. Tenminste: wanneer de protesten niet uit de hand lopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden