Veel burenruzies op het EK

loting | In zeven Nederlandse stadions speelt zich volgende zomer het EK vrouwenvoetbal af. De KNVB hoopt op extra belangstelling dankzij wedstrijden zoals Engeland-Schotland en Spanje-Portugal.

FRED BUDDENBERG

Gebroederlijk stonden ze naast elkaar op het podium van het Nieuwe Luxor, Aleksander Ceferin en Michael van Praag, de bestuurders die elkaar twee maanden geleden bestreden om het voorzitterschap van de Uefa, met de Sloveen als afgetekende winnaar. Hun optreden in het Rotterdamse theater duurde niet lang. Ceferin overhandigde Van Praag de bokaal van het EK vrouwenvoetbal dat volgend jaar in Nederland wordt gehouden.

Het tweetal sprak, voorafgaande aan de loting van het EK, mooie woorden over het vrouwenvoetbal. Ceferin omschreef het komende toernooi als een 'nieuw hoofdstuk in de florerende ontwikkeling van het vrouwenvoetbal'. KNVB-voorzitter Van Praag zei trots te zijn dat het beste vrouwenvoetbal straks in zeven Nederlandse stadions wordt gespeeld.

Opmerkelijk is dat alle 31 wedstrijden worden gespeeld op natuurgras. In zes van de zeven speelsteden - Utrecht, Doetinchem, Breda, Tilburg, Deventer en Enschede - is dat al voorhanden. Op het Rotterdamse Kasteel wordt de huidige kunstgrasmat gedurende de periode van het EK vervangen door gras. Spelen op gras was een van de voorwaarden die de Europese voetbalunie Uefa aan de organisatie van het toernooi stelde.

Met die eis koos de Uefa een andere koers dan de Fifa. De wereldvoetbalbond bepaalde dat alle wedstrijden op het vrouwen-WK van 2015 in Canada gespeeld moesten worden op kunstgras. Dat leidde tot felle protesten van speelsters, die het 'discriminerend en illegaal' vonden dat zij hun WK op de plastic variant van gras moesten afwerken. Waarom de mannen op gras en wij niet, was hun grief.

Nederland hield zich destijds buiten die discussie. Na de loting van gisteren erkende Oranje-aanvoerster Mandy van den Berg dat zij blij was met de keuze voor gras, hoewel ze bij haar club Liverpool op kunstgras speelt. Ook bondscoach Arjan van der Laan sprak zijn voorkeur uit voor gras. "Hopelijk laten ze na het EK de grasmat op het Kasteel liggen", zei de oud-Sparta-speler.

Over de uitkomst van de loting waren Van den Berg en Van der Laan eveneens eensgezind. 'Mooi en pittig' vonden zij de koppeling aan Noorwegen, Denemarken en België in groep A. Mochten de Nederlandse vrouwen zich als nummer één of twee plaatsen voor de kwartfinales, dan stuiten zij waarschijnlijk op Duitsland en Zweden, de twee finalisten van het olympisch voetbaltoernooi in Rio.

Na de loting startte gisteren direct de kaartverkoop voor het EK, dat een budget heeft van twaalf miljoen euro. Toernooidirecteur Bert van Oostveen, in de zomer opgestapt als directeur betaald voetbal bij de KNVB, zei te streven naar 200.000 tot 220.000 toeschouwers. Voor de duels van Nederland zal voldoende interesse zijn. In de groepsfase meert Oranje aan in Utrecht (Noorwegen), Rotterdam (Denemarken) en Tilburg (België).

Maar ongewis is hoe de interesse vanuit het buitenland is voor toegangskaarten. Bij het olympisch kwalificatietoernooi van eerder dit jaar trokken de duels van Nederland als thuisland aardig wat publiek. Maar de onderlinge wedstrijden tussen Noorwegen, Zwitserland en Zweden werden op het Woudestein van Excelsior door de spreekwoordelijke man en paardekop bezocht. Wie zit er straks te wachten op IJsland-Zwitserland in Doetinchem?

Van Oostveen zei dat hij al positieve signalen had gekregen uit IJsland en Duitsland. Het grote aantal burenruzies (Engeland-Schotland, Spanje-Portugal, Zwitserland-Oostenrijk en Noorwegen-Denemarken) zou de belangstelling kunnen aanwakkeren. Ook hoopt Van Oostveen dat veel vakantiegangers een bezoek aan een wedstrijd prevaleren boven de gang naar een zwembad of dierentuin.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden