Veel buitenlandse ervaring op PvdA-lijst

Opmerkelijke promotie voor 'vrolijke' Tanja Jadnanansing

Wilfried van der Bles

De ervaring overheerst op de concept-kandidatenlijst van de PvdA voor de Tweede Kamerverkiezingen. De eerste dertig plaatsen van de lijst worden bezet door 21 zittende Kamerleden en negen nieuwkomers. Hoogste nieuwkomer, op nummer negen, is Désirée Bonis, directeur Afrika op het ministerie van buitenlandse zaken en voorheen ambassadeur in Syrië. Nummer tien is ook nieuw: John Kerstens, voorzitter van FNV Bouw, eerder getipt als opvolger van FNV-voorzitter Agnes Jongerius.

Lijsttrekker Diederik Samsom presenteerde de kandidaten gisteren in het Museum voor Communicatie in Den Haag. Jetta Klijnsma, de afgelopen maanden vooral bekend als 'kwartiermaakster' van De Nieuwe Vakbeweging staat op nummer twee, gevolgd door Ronald Plasterk, financieel woordvoerder van de fractie en oud-minister van onderwijs.

Tanja Jadnanansing, onderwijswoordvoerder van de fractie, maakt een opvallende promotie. Bij de vorige Kamerverkiezingen stond zij nog op nummer 28, nu staat zij op plaats vier. Zij zegt dat de hoge plaatsing ook voor haar als een grote verrassing komt. "Voor de sfeer in de fractie is dit wel heel goed", mompelde een vooraanstaand Kamerlid gisteren, vlak voordat Diederik Samsom haar ook al prees om haar vrolijkheid. Voor ze in 2010 in de Kamer kwam was ze journalist.

Mei Li Vos maakt een opmerkelijke comeback. Zij was al eerder Kamerlid, maar kwam twee jaar geleden op een onverkiesbare plaats terecht. Nu staat zij op plaats twintig. Ze staat bekend als links-liberaal in een partij die zich volgens critici heeft ontwikkeld tot 'SP-light'. Zelf ziet ze dat niet zo: "De PvdA is geen SP-light, maar als dat wel zo is dan hebben ze me heel hard nodig."

Opvallend is de hoge plaatsing van Kamerleden die eerder dit jaar meestreden om het partijleiderschap: behalve Plasterk zijn dat Martijn van Dam (7) en Lutz Jacobi (11). Nebahat Albayrak, die ook in de race, was kondigde onlangs haar vertrek uit de Kamer aan.

Het nieuwe PvdA-team bevat volgens Samsom "meer dan ooit buitenlandse ervaring en financieel-economische expertise". Met Frans Timmermans, Désirée Bonis en diplomaat Michiel Servaes (17) is de buitenlandsector in elk geval goed vertegenwoordigd. En met Ronald Plasterk, Henk Nijboer (13), ambtenaar op het ministerie van financiën, en Ed Groot (23), lid van de Tweede Kamer en voorheen financieel journalist, geldt dat voor de financiële sector ook.

Voor sommige Kamerleden is de lijst op een teleurstelling uitgelopen. Jeroen de Lange, nog maar net in de Kamer als opvolger van Hans Spekman, trok zich gisteren terug, omdat hij op een onverkiesbare plaats was gezet. Metin Çelik vertrekt om dezelfde reden.

De PvdA heeft de ambitie bij de komende Kamerverkiezingen minimaal 30 zetels te halen, maar de lijst telt 74 namen. De laatste heet Maarten van Rossem, bijzonder hoogleraar geschiedenis en bekend van radio en tv.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden