Veel Britse kinderen verhandeld

Britse bendes geven kinderen door aan wie hen maar wil misbruiken. De slachtoffers durven uit angst vaak geen aangifte te doen.

In het Verenigd Koninkrijk worden kinderen vanaf hun tiende jaar al seksueel misbruikt en ’doorgegeven’ door bendes, zegt de Britse kinderrechtenorganisatie Barnardo’s. Duizenden meisjes en jongens lopen het risico om in handen te vallen van georganiseerde mensenhandel.

Kinderen en jongeren worden van plek naar plek gebracht om te worden misbruikt door pedoseksuelen. Volgens een rapport van Barnardo’s worden kinderen uit het Schotse platteland naar de grote stad gebracht, uit Noord-Engeland naar Londen, of uit Yorkshire naar Londen of Manchester. Sommigen dreigen voorgoed uit het oog van familie of hulpverlening te verdwijnen.

Vaak gaat het om weggelopen of vermiste kinderen die, kwetsbaar als ze zijn, vallen voor de charmes van oudere mannen. Barnardo’s roept gemeentelijke autoriteiten op zich meer te bekommeren om seksueel misbruikte kinderen en jongeren. Slechts enkele tientallen Britse gemeenten bieden gespecialiseerde hulp. Barnardo’s meent dat het gaat om bendes en netwerken die vaak opereren achter een legale façade als een taxibedrijf of een pizzeria.

Een steekproef onder de eigen Barnardo’s-vestigingen in twintig Britse en Noord-Ierse gemeentes leert dat op dit moment meer dan zeshonderd kinderen behandeld worden voor hun trauma’s. Dat betekent, zegt Lisa Stacey van Barnardo’s door de telefoon, dat het aantal gevallen van kinderprostitutie in het Verenigd Koninkrijk veel groter is.

Volgens Lisa Stacey durven de slachtoffers vaak niet om hulp te vragen, omdat ze worden bedreigd. Zolang het volgens de Britse wet vereist is dat minderjarigen zelf een klacht indienen, is het erg moeilijk om de misdrijven aan te tonen. „Veel kinderen zijn buitengewoon kwetsbaar; behalve misbruikt zijn ze ook geslagen. Zij durven vaak geen aangifte te doen en voor de rechtbank te verschijnen”, zegt Stacey. „Sommige kinderen zijn min of meer ’gehersenspoeld’, zij denken dat hun pooier hun vriendje is.” In Nederland hoeven minderjarigen niet zelf aangifte te doen in het geval van prostitutie of seksueel misbruik.

In het rapport vertelt Aisha hoe zij vanaf haar elfde verslaafd was aan drank, net als haar moeder. Zij bleef nachtenlang weg, raakte aan de drugs en ontmoette op haar veertiende een 35-jarige man die haar meenam naar zijn vrienden. Ze werd seksueel misbruikt en mishandeld, vaak samen met andere meisjes.

Imogen, een ander slachtoffer van kinderprostitutie, kwam op haar twaalfde in een kindertehuis. Daar was het stoer om met oudere mannen om te gaan, en Imogen deed daaraan mee. Op haar dertiende kreeg ze een eigen flat van een beschermende, zorgzame man. De illusie duurde niet lang: op een avond nam hij haar mee naar een feestje in het verre Londen. Daar moest ze seks hebben met verschillende ’vrienden’. De man nam Imogen het hele land door naar hotels, waar mannen wachtten. Sommigen vonden haar niet jong genoeg, vertelt ze in het verslag van Barnardo’s. Uiteindelijk is haar ’vriend’ opgepakt. Imogen ging terug naar school en zit nu op de universiteit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden