Veel bouwbedrijven niet helder over gebruik duurzaam hout

REDACTIE GROEN

De 23 bouwbedrijven die in 2013 in het 'Bouw & Hout Convenant' afspraken om hun houtinkoop te verduurzamen, kunnen tevreden zijn met hun eerste resultaten. Van de 119.000 kubieke meter hout die zij in 2014 inkochten, droeg 92 procent een FSC- of PEFC-label.

Dat betekent dat het hout dat zij voor hun bouwactiviteiten gebruikten, niet illegaal is gekapt en evenmin bijdraagt aan de ontbossing van tropische regenwouden in landen als Brazilië en Indonesië. Bij de productie van hout met een FSC- of PEFC-label gelden strenge regels op het gebied van natuurbescherming en legaliteit, en wordt rekening gehouden met rechten en welzijn van de lokale bevolking en arbeiders.

Het convenant is een intitiatief van FSC Nederland, dat graag zou zien dat de toepassing van louter duurzaam hout in Nederlandse bouwprojecten vanzelfsprekend wordt. Maar, behalve de 23 die het convenant tot nu toe hebben ondertekend, zijn anno 2015 veel bouwbedrijven, ook grote als Boskalis, Strukton, Van Oord en Dura Vermeer, niet transparant over het percentage duurzaam hout dat zij toepassen. 'Teleurstellend', vindt FSC-woordvoerder Roel Nozeman. Partijen die wel meedoen, zijn onder meer BAM, Volker Wessels, Heijmans en Ballast Nedam.

Kennisinstituut Probos onderzocht in opdracht van de rijksoverheid het aandeel gecertificeerd duurzaam hout dat in 2013 op de Nederlandse markt is gekomen. In een begin juli verschenen rapport meldt Probos een groei van 8,3 procent ten opzichte van 2011.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden