'Veel bosbranden in Italië aangestoken'

(Novum/AP) - De Italiaanse autoriteiten hebben in de Abruzzen, een gebied waar bij bosbranden eerder deze week een blusvliegtuig neerstortte, spullen aangetroffen die erop wijzen dat de branden daar - en waarschijnlijk op meer plaatsen - zijn aangestoken. Ook in Griekenland denken de autoriteiten dat brandstichters actief zijn geweest.

Volgens Giuseppe Vidala, hoofd onderzoek van de Italiaanse dienst voor bosbeheer, hebben vooral Italië en Griekenland last van brandstichting, meer dan de Verenigde Staten bijvoorbeeld, waar branden relatief vaker door natuurlijke oorzaken ontstaan. In Italië kan brand worden gesticht om weiland te creëren, om rekeningen te vereffenen tussen criminelen of om plek vrij te maken voor gebouwen. In 2000 heeft Italië zelfs een wet aangenomen die bepaalt dat op grond die door brand is vrijgekomen, tien jaar lang niet mag worden gebouwd.

Bosbouwfunctionarissen hebben onlangs twee hotels gesloten die in weerwil van de wet waren gebouwd op de as van een afgebrand bos. De wet wordt op dit moment slecht nageleefd, zei Vidala. Er moet scherper op worden toegezien en gemeenten moeten beter gaan bijhouden waar branden hebben gewoed.

Ook in Griekenland worden projectontwikkelaars aangewezen als de grootste boosdoeners. Als enige land in de EU ontbeert Griekenland een landelijke grondregistratie, zodat gebied dat voor bos bestemd is, gemakkelijk een andere bestemming kan krijgen als het bos afbrandt.

Vidala zei dat woensdag iemand voor brandstichting werd aangehouden in Matera, in de zuidelijke regio Basilicata. Dinsdag werd op Sardinië een 28-jarige bouwvakker gearresteerd, en een andere ten zuiden van Rome, na op brandstichting te zijn betrapt.

In Griekenland werd dinsdag een 39-jarige man aangehouden op verdenking van brandstichting langs de weg van Athene naar Korinthe.

Dinsdag was volgens de Italiaanse autoriteiten wat bosbranden betreft de ergste dag ooit. Hoewel de situatie woensdag verbeterde, vlogen er nog steeds blusvliegtuigen rond om branden te blussen op Sicilië en Sardinië en in de Abruzzen. Ook op het schiereiland Gargano, in de hak van de Italiaanse laars, woedt nog brand. Dinsdag kwamen hier twee bejaarde mensen om het leven en moesten honderden bewoners en toeristen met boten worden gered van het strand waar zij voor het vuur naar toe waren gevlucht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden