Veel boekbewerkingen op de planken

Het theaterfestival barst vroeg los, met een wervelende energie. De uitbundige vaudeville, Molières ’De ingebeelde zieke’ waarmee het nieuwe gezelschap De Utrechtse Spelen zich heeft gepresenteerd, is bepaald niet het enige spektakel dit seizoen. De Appel komt met een theaterversie van het al op het Oerol vertoonde ’Blik’, Noord Nederlands Toneel belooft Dante’s meesterwerk ’La Divina Commedia’ in een regelrechte roadmovie te veranderen. Toneelgroep Amsterdam eert Goldoni met diens lichtvoetige ’Zomertrilogie’.

Weinig Shakespeare dit jaar, maar wel klassiekers als ’Wachten op Godot’ van Beckett, ’Vijand van het volk’ van Ibsen (eerste productie van Toneelgroep Maastricht). Onze eigen Herman Heijermans blijft na de ingetogen ’Op hoop van zegen’ aanwezig met ’Ghetto’ en ’De opgaande zon’. Naast de filmbewerking ’La grande bouffe’ opvallend veel boekbewerkingen: ’Heren van de thee’ naar Hella Haasse, ’De gebroeders Karamazov’ naar Dostojevski, ’Tirza’ naar Arnon Grunberg, ’Kees de jongen’ naar Theo Thijssen.

Nieuw repertoire komt van Wanda Reisel met ’Poeskafee’, Ger Thijs met ’Een nieuw leven’, Elfriede Jelinek met ’Over Dieren’. Wie zichzelf actief in de handeling wil laten opnemen, kan terecht bij ’BOE! Een spookverhaal voor grote mensen’ van de altijd verrassende theatermaker Jetse Batelaan en in maart bij Appels theatermarathon over de geschiedenis ’Tuin van Holland’.

Heel bijzonder is dat Sabri Saad el Hamus zijn vijfdelige kijk op de islam laat zien in een ’Pax Islamica Festival’ in Frascati (15-19/9).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden