Veel blijft vaag na vrijlating Chibok-meisjes

Nigeria 21 van de meisjes die Boko Haram in 2014 ontvoerde, zijn vrij. Hoe de onderhandelingen zijn gegaan, is duister.

PIETERNEL GRUPPEN en REDACTIE BUITENLAND

Is er losgeld voor ze betaald? Zijn ze geruild voor commandanten van Boko Haram? De dag na de vrijlating van 21 van de ontvoerde 'meisjes van Chibok' gonst het van de geruchten in Nigeria. In 2014 werden ze met zo'n 250 schoolgenoten tijdens hun eindexamen ontvoerd door de terreurorganisatie.

Nu, tweeënhalf jaar later, ogen ze mager en uitgeput op de foto's die direct na hun vrijlating zijn genomen. Een van hen draagt een baby op haar arm. De meisjes werden donderdagochtend in de stad Banki aan de autoriteiten overgedragen. Met een helikopter werden ze daarna naar de stad Maiduguri gebracht. Artsen en psychologen waren in de tussentijd opgetrommeld om de meisjes in Abuja op te vangen. Ook familie reisde halsoverkop naar de hoofdstad af.

Aan de hereniging gingen moeizame onderhandelingen vooraf. Een machtsstrijd binnen de top van Boko Haram maakte het overleg extra gecompliceerd. Verschillende pogingen tot bevrijding strandden afgelopen maanden.

Hoe het nu wel is gelukt om in elk geval een deel van de ontvoerde meisjes vrij te krijgen, blijft schimmig. Maar er wordt wel volop over gespeculeerd. Zo zouden de meisjes zijn geruild tegen vier gevangen Boko Haramleiders. Dat wordt overigens door de Nigeriaanse regering weersproken.

Net als het gerucht dat er losgeld zou zijn betaald. Een onderhandelaar gespecialiseerd in ontvoeringszaken - die overigens niet bij deze deal betrokken is geweest - wist persbureau AP te vertellen dat miljoenen dollars vanuit Zwitserland zijn betaald. Het geld zou afkomstig zijn geweest van de rekening van ex-dictator Sani Abacha, dat hij in Zwitserland had ondergebracht. "Zwitserland betaalt nooit losgeld bij ontvoeringen", reageerde woordvoerder van de minister van buitenlandse zaken Jean-Marc Crevoisier. De restitutie van de 'Abachafondsen' die Zwitserland aan Nigeria heeft beloofd, staat volgens hem los van de zaak rond de meisjes. Wel bevestigde het land een 'neutrale humanitaire rol' te hebben gespeeld in de operatie. Ook het internationale Rode Kruis (ICRC) werd bij de operatie ingezet. Maar benadrukt woordvoerder Elodie Schindler, het ICRC was niet betrokken bij de onderhandelingen. "Pas nadat die waren afgerond, hebben we geholpen bij het overdragen van de meisjes aan de Nigeriaanse autoriteiten."

Of de meisjes meteen naar huis kunnen terugkeren, is onzeker. Het enige Chibokmeisje dat al eerder - in mei - werd bevrijd, verblijft nog altijd verplicht in Abuja. Volgens de regering zou Amina Ali nog niet voldoende hersteld zijn. Zelf wil ze graag naar huis. Dat willen de 197 meisjes die Boko Haram nog vasthoudt ongetwijfeld ook. Intussen zouden enkele meisjes al zijn overleden. De regering heeft beloofd door te zullen onderhandelen totdat alle meisjes worden vrijgelaten.

ontvoering in Chibok

Op 14 april 2014 viel Boko Haram een middelbare school in Chibok in het noordoosten van Nigeria aan. Daarbij werden 276 meisjes ontvoerd. Tientallen van hen wisten te ontsnappen door van vrachtwagens af te springen en het bos in te vluchten. Afgelopen jaren doken er af en toe beelden van de meisjes op. In augustus publiceerde Boko Haram een filmpje waarop tientallen van hen te zien waren. De terreurgroep eiste daarin de vrijlating van leden van hun groep. Volgens Amnesty International heeft Boko Haram sinds 2014 tweeduizend meisjes en jongens ontvoerd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden