Veel blijft onuitgesproken in film over Rosenberg

Jann Ruyters

’Talent dat in een last verandert interesseert me. En de onbeschermdheid van zo’n kind dat in de muziekwereld gepusht wordt”, vertelt regisseur Jeroen Berkvens aan de telefoon. Zijn film ’Jimmy Rosenberg, de vader, de zoon & het talent’ ging maandagavond in Paradiso in Amsterdam in première, gevolgd door een optreden van het gitaarwonder, voormalig ’Gipsy Kid’ Rosenberg. Een historisch optreden kan je wel zeggen, want de gitarist, die tobt met verslaving en epilepsie, had al een jaar of drie, vier niet meer op het podium gestaan. Tegen het einde kon je in Paradiso een speld horen vallen.

Jeroen Berkvens maakte eerder onder meer films over professor Buikhuisen, die na de mediahetze over zijn wetenschappelijke werk naar Spanje verhuisde, en een film over de wijlen Nick Drake.

Berkvens: „Bij Nick Drake’s verhaal steunde ik op landschappen en sfeer. Dat moest ook wel omdat hij er zelf niet meer was.” In de film over Rosenberg zit Berkvens met zijn camera juist bovenop de gezichten. Ook noodgedwongen. Hij filmt in de woonwagens in het Sinti-kamp in Brabant. Hij filmde ook in de kliniek waar Jimmy werd opgenomen.

Berkvens kwam op het idee voor deze film na het zien van een Channel Four-docu over Rosenbergs loopbaan.

Berkvens: „Ik ben eerst twee jaar bezig geweest met research – gezien Jimmy’s reputatie moest ik met flink wat komen om financiële steun voor de film te krijgen - en daarna heb ik drie/vier jaar opgenomen. Langer dan gepland omdat Jimmy steeds verdween, ofwel naar de gevangenis, ofwel naar de kliniek, of gewoon weg. Je wilt niet weten wat voor heftig leven die jongen leidt! De taal was lastig; het sinti is geen geschreven taal en soms gebeurden er dingen in het kamp die ik niet kon volgen. Dat heeft ook met de gemeenschap te maken. De mensen zijn heel open maar de zigeunergemeenschap zelf is heel gesloten. Maar zo snel als alles binnen de gemeenschap het land doorgaat! Dan was er iets gebeurd bij mijn film en binnen de kortste keren was dat tot in het noorden bekend. En door hun levensstijl zijn Jimmy, zijn broers, moeder en vader nu de zwarte schapen. Zoals Stochelo Rosenberg van het Rosenberg trio ook min of meer uitspreekt in mijn film: Jimmy krijgt alle kansen maar hij maakt er niets van.”

„Maar heel veel blijft onuitgesproken. Een spannend moment in mijn film is als Jimmy voor zijn vader in het Engels zingt: ’Je vernietigde mijn dromen’. Mackie verstaat het op dat moment niet. Die begreep het pas achteraf. Hij kon er goed tegen. Hij weet het ook wel.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden