Veel bezwaren bij screening op longkanker

Beeld anp

Een jaarlijkse CT-scan voor verstokte rokers vermindert de sterfte aan longkanker. Doen dus, zegt een Amerikaanse adviesraad.

Dat is minder voor de hand liggend dan het lijkt. Screening heeft nadelen. Zo krijgen veel deelnemers - in het Amerikaanse onderzoek maar liefst één op vier - te horen dat ze een vlekje op de longen hebben dat bij nader inzien onschuldig is. Daarvoor is dan wel extra medisch onderzoek nodig. Dat kost geld, en mensen maken zich nodeloos zorgen.

Grens trekken
Maar voor een nauw omschreven doelgroep heeft een jaarlijkse CT-scan zin, zegt de adviesraad: (ex-)rokers tussen de 55 en 80 jaar met minstens 'dertig pakjesjaren' op hun cv. Dat is elke dag een pakje sigaretten, dertig jaar lang. Of twee pakjes per dag gedurende vijftien jaar. "Je mist zo longkankerpatiënten die minder hebben gerookt", bevestigt de Rotterdamse hoogleraar Harry de Koning, expert in de evaluatie van vroege opsporing. "Maar je moet ergens een grens trekken, ook omdat je mensen via een CT-scan blootstelt aan straling."

De Koning werkte mee aan de Amerikaanse studie. Die is gebaseerd op grootschalige onderzoeken onder rokers die al dan niet werden gescreend. Op basis daarvan maakten De Koning en zijn medeonderzoekers computermodellen om uit te zoeken bij welke bevolkingsgroepen screening zin heeft.

Beperkte overlevingswinst
In Nederland leidt De Koning momenteel ook een onderzoek onder een kleine 16.000 (ex-)rokers die in tien jaar tijd vier keer een CT-scan krijgen. De resultaten daarvan worden over twee jaar verwacht. De Gezondheidsraad zal mede op basis daarvan adviseren over screening op longkanker. Het aantal mensen dat zich zorgen maakt over een bij nader inzien onschuldig vlekje is in het Nederlandse onderzoek volgens De Koning flink teruggebracht: "We laten ze na drie maanden nog eens terugkomen. Als er dan geen groei te zien is, is het klaar."

Wanda de Kanter, longarts in het Amsterdamse kankerziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek, vraagt zich af of dat al na drie maanden definitief valt te zeggen, en of mensen dan echt uit de zorgen zijn. Wel of niet screenen noemt ze een moeilijk besluit, waarmee hoge kosten gemoeid zijn. De sterfte aan longkanker daalt over de hele linie met een procent of 15 door de mensen met het hoogste risico te screenen, staat in het Amerikaanse onderzoek. "Maar de feitelijke overlevingswinst van alle rokers tezamen neemt door screening slechts marginaal toe." Ook al omdat roken zoveel andere gezondheidsproblemen veroorzaakt, zoals hart- en vaatziekten. Screenen is volgens De Kanter alleen nuttig samen met allerlei andere maatregelen, zoals stophulp bij deelnemers aan de screening, en rookpreventie bij jongeren. "Anders blijf je aan de gang."

 
Veel deelnemers aan Amerikaans onderzoek kregen een foute uitslag
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden