Veel belangstelling voor Prinsjesdagoptocht

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima in de Glazen Koets onderweg naar de Ridderzaal. Beeld ANP

Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag onder flinke publieke belangstelling de jaarlijkse Troonrede gehouden. 

Rond één uur reed hij in het gezelschap van koningin Máxima met de Glazen Koets van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal om daar de Troonrede uit te spreken. Sommige belangstellenden hadden al uren langs de route gewacht om de beste plekken te bemachtigen.

Koning Willem Alexander en koningin Maxima arriveren op het Binnenhof voor het voorlezen van de troonrede en neigen naar het vaandel. Beeld ANP

De leden van de Tweede en Eerste Kamer en de ministers van het demissionaire kabinet Rutte II hadden zich al eerder op het Binnenhof verzameld. 

Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie, arriveert bij de Ridderzaal.Beeld ANP
Liesbeth van Tongeren van GroenLinks arriveert bij de Ridderzaal.Beeld ANP

De eerste fanatieke Oranjefans waren al in alle vroegte bij Paleis Noordeinde, om maar niets te hoeven missen van de rijtoer. Daarin loopt ook een aantal muziekkorpsen mee. Duizenden anderen hadden een kaartje gekocht voor de tribunes aan het Lange Voorhout. 

De Glazen Koets reed dit jaar voor de tweede keer op rij op Prinsjesdag van het paleis naar het Binnenhof. De Glazen Koets vervangt de Gouden Koets, die wordt gerestaureerd.

Oranjefans bij de Lange Voorhout in afwachting van de Glazen koets. Beeld ANP

De gemeente Den Haag vroeg iedereen om met het openbaar vervoer naar de stad te komen. Veel straten zijn afgesloten vanwege festiviteiten rond Prinsjesdag.

Oranjefans stonden vanochtend al vroeg achter de hekken bij paleis Noordeinde.Beeld ANP

Uit veiligheidsoverwegingen heeft de gemeente het publiek gevraagd geen grote tassen of rugzakken te dragen. De politie kijkt op controlepunten wat erin zit, dus dat kan voor oponthoud zorgen. Handiger is een plastic of linnen tasje mee te nemen. Deze Prinsjesdag geldt als de zwaarst beveiligde ooit.

'Gezag Rutte II piekt op laatste Prinsjesdag' 

 Het scheidende kabinet-Rutte II van VVD en PvdA heeft sinds zijn aantreden in 2012 niet zoveel vertrouwen genoten als nu. Ook premier Mark Rutte boezemde sinds 2012 niet zoveel vertrouwen in, concludeert EenVandaag uit een eigen peiling. Het kabinet begon met het vertrouwen van 42 procent van de kiezers, maar daarvan bleef op het dieptepunt van de economische crisis maar 14 procent over. Nu de economie weer draait als een tierelier heeft het inmiddels demissionaire kabinet het vertrouwen van 34 procent van de kiezers, maakt EenVandaag op uit onderzoek onder ruim 20.000 van hen. 

Bijna twee derde van de ondervraagde kiezers denkt dat de economie er goed voor staat, maar slechts een flink derde deel ziet daarin de hand van het tweede kabinet-Rutte. Een grote minderheid zegt nog altijd slechter af te zijn dan voor het aantreden van Rutte II. Maar wie beter naar de antwoorden kijkt ziet wel degelijk tamelijk brede waardering voor de aanpak van de economische crisis, stelt EenVandaag. De waardering voor premier Rutte is dan ook afgelopen jaar gegroeid. De helft van de ondervraagde kiezers is tevreden over zijn optreden van de afgelopen vijf jaar. Alleen minister Bert Koenders van buitenlandse zaken en vooral minister Jeroen Dijsselbloem van financiën dwingen meer respect af. Die laatste krijgt lof van ruim drie kwart van de ondervraagden. 

Lees meer over Prinsjesdag

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden