Veel belangstelling voor plek op onlinegokmarkt

Het wordt vechten om een plek op de markt voor online kansspelen. Tenminste als de Nederlandse Kansspelautoriteit alle tweehonderd aanmelders voor een eventuele vergunning toegang tot de Nederlandse markt verschaft.

In het najaar waren er 130 aanvragen. Dat aantal is in amper vier maanden tijd volgens de kansspelwaakhond boven verwachting snel opgelopen.

In het jaarverslag over 2014 kijkt de Kansspelautoriteit vooral vooruit en maakt zich op voor het opengooien van de online kansspelmarkt voor nieuwe aanbieders, naast monopolist Lotto/Toto.

Van vergunningverlening kan nog geen sprake zijn. De waakhond peilt momenteel de interesse voor de vergunningen, maar kan pas met het verstrekken daarvan beginnen als het wetsvoorstel 'Kansspelen op afstand' het parlement is gepasseerd. Dat parlement moet snel aan de slag. De waakhond vindt vertraging niet wenselijk.

Daar zijn meerdere redenen voor. Zo vergokt de Nederlander al miljoenen euro's op goksites (van sportuitslagen tot casino). Veelal gebeurt dat op sites waar de consument nauwelijks bescherming heeft. De illegale aanbieders vormen ook oneerlijke concurrentie voor de aanbieder die wel met een vergunning werkt.

De huidige wetgeving geeft de waakhond onvoldoende tanden om op te treden tegen illegale aanbieders. In de nieuwe wet wordt het mogelijk om via tussenkomst van de rechtercommissaris websites plat te leggen.

Naar schatting zijn de Nederlanders nu goed voor 250 miljoen tot 800 miljoen euro aan omzet in de nog illegale markt voor kansspelen online. Dat betekent dat de schatkist miljoenen euro's aan kansspelbelasting misloopt. Een vergelijkbaar verhaal gaat op voor goede doelen. Ook zij lopen veel geld mis.

De Kansspelautoriteit is er vooral om het belang van de consument te dienen. Dat betekent dat kansspelaanbieders moet worden gewezen op hun zorgplicht als het gaat om het herkennen van gokverslaving. Gokspelen zijn ook een middel om zwart geld wit te wassen.

Vorig jaar had de waakhond 2300 keer contact met de consument. Daarbij ging het in 184 gevallen om klachten over het kansspel. Ook werd 572 keer melding gemaakt van een illegale aanbieder van goksites. Er werden, met een totale waarde van 821.500 euro, tien boetes opgelegd.

Tien horecatenten werden gesloten door tussenkomst van de waakhond, omdat daar illegale gokzuilen stonden. De waakhond voerde de controles vooral op tijdens de WK voetbal en de WK darts. Rond die evenementen was er een grote dosis aan reclame voor online goksites die zonder vergunning opereerden. De aanbieders daarvan trachten rond die evenementen vast klanten te werven voor het geval de Nederlandse markt opengaat voor nieuwe aanbieders.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden