Veel belangstelling voor invriezen eicellen

null Beeld

Vrouwen die niet lukt om op de ideale vruchtbare leeftijd een kind te krijgen kunnen vanaf vandaag hun relatief jonge eicellen laten invriezen met als doel ze op een later moment alsnog bevrucht terug te laten plaatsen.

ANP/redactie

Bij sommige mensen roept de procedure ethische weerstand op, maar er zijn geen wettelijke bezwaren meer.
Dinsdag werd bekend dat het AMC er woensdag al mee kon beginnen, omdat dat ook de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) geen bezwaren meer had tegen de methode die ook wel 'ivf met een pauze' wordt genoemd. De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) was al eerder overstag. Zolang de Kamer er geen stokje voor steekt, kunnen vrouwen tot 45 jaar in Nederland hun eicellen laten invriezen. Tot nu toe moesten ze daarvoor naar het buitenland.

Bij het AMC was woensdag al razend druk met mensen die belden voor informatie over de omstreden methode. Bij de kliniek hebben zich woensdag alleen al zeventig vrouwen gemeld die op die manier een kind willen, aldus een woordvoerder. Allemaal 'oudere' vrouwen die geen partner hebben en hun eicellen willen laten invriezen voor later. Het AMC deed al aan het invriezen van eicellen om medische redenen.

Het AMC is nu nog het enige ziekenhuis waar ze terechtkunnen.
Gynaecoloog Jan Kremer, voorzitter van NVOG, verwacht geen enorme run op de ingreep. Daarvoor is de procedure fysiek en moreel te belastend, zei hij. Bovendien zullen vrouwen die hun eicellen om niet-medische redenen willen laten invriezen, dat waarschijnlijk zelf moeten betalen. Kremer schat dat het stimuleren van de aanmaak van eicellen en het oogsten van eitjes per cyclus ongeveer 3000 euro zal kosten.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid is verbaasd over de mededeling dat klinieken woensdag al zouden kunnen beginnen met het invriezen van eicellen. Zij ging ervan uit dat vitrificatie, het invriezen van de eicellen, zou worden aangeboden als wetenschappelijk onderzoek. Ze benadrukt dat de methode nu niet onder de verzekerde zorg valt. De ChristenUnie en het CDA willen een debat in de Tweede Kamer over het onderwerp. De SGP stelt dat dit soort ingrepen in z'n algemeenheid niet op steun van de partij kan rekenen, 'omdat dit het krijgen van kinderen bijna letterlijk maakt tot een kille technische kwestie'. PvdA, GroenLinks en D66 staan er wel positief tegenover.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden