Veel basisscholen hebben hun website niet beveiligd

Beeld ANP

Veel scholen en onderwijsinstellingen gebruiken voor hun website nog geen veilige internetverbinding. 

Slechts bij 29 procent van de basisscholen en 54 procent van het voortgezet onderwijs wordt webverkeer automatisch versleuteld. Dat betekent dat anderen persoonlijke gegevens kunnen onderscheppen. MBO-scholen scoren beter, 77 procent heeft een website met veilige https-verbinding, in hoger en wetenschappelijk onderwijs zijn de meeste websites beveiligd, namelijk 82 procent.

Open State Foundation, een organisatie die digitale transparantie wil bevorderen, onderzocht in totaal 6.431 websites. De Autoriteit Persoonsgegevens vindt de uitkomst van het onderzoek zorgelijk, vooral omdat beveiligen via https eenvoudig is en gratis. Er is geen reden om het niet te doen, zegt de woordvoerder. Scholen zijn verplicht persoonsgegevens goed te beschermen, zij beschikken niet alleen over adressen en telefoonnummers, maar ook over leerprestaties en informatie over de sociaal-emotionele ontwikkeling en gezondheid van leerlingen.

Volgens Kennisnet, dat scholen ondersteunt bij digitale ontwikkelingen, wil een onbeveiligde site niet meteen zeggen dat iedereen bij alle gegevens kan. “Als je doorklikt voor persoonlijke informatie, over cijfers, roosters en absentie, kom je vaak in een andere omgeving, die wel beveiligd is”, zegt privacyexpert Job Vos. Kennisnet praat met scholen ook veel over bewustwording, want vaak wordt data gelekt door menselijke fouten. Docenten die zomaar Excel-bestanden met leerlinggegevens rondmailen, of persoonlijke gegevens op een usb-stick zetten.

Kwetsbare groep

Toch zijn er ook wel degelijk scholen die het doorklikken naar een beveiligde omgeving niet hebben ingebouwd. Open State foundation heeft 100 onbeveiligde sites nader bekeken. daaruit bleek dat 25 scholen een contactformulier onbeveiligd online staan, 16 sites geven meteen toegang tot inlogpagina’s, 7 tot inschrijfformulieren en 3 tot een online formulier waarmee je een kind ziek kan melden.

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens zijn scholen goed doordrongen van hun rol en verantwoordelijkheid. “Dat is vaak een eerste stap, maar ze moeten echt nog flink aan de bak om aan alle eisen te voldoen.” Mei volgend jaar gaat een nieuwe privacyverordening in. Daarmee wordt de bescherming van persoonsgegevens van kinderen nog belangrijker. Het is een kwetsbare groep, die extra beschermd moet worden, zegt de woordvoerder van de privacywaakhond. “Kinderen hebben hun hele leven nog voor zich, het kan niet dat hun gegevens nu op straat liggen, of in de toekomst alsnog opduiken en bijvoorbeeld hun carrière in de weg zitten.” 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden