Veel asielzoekers in één opvangplek, of juist niet?

Bij Nijmegen gaat morgen een opvang voor 3000 asielzoekers open, de grootste tot nog toe. Diverse burgemeesters pleiten voor kleine centra. Volgens staatssecretaris Dijkhoff (justitie) voldoen kleine centra niet altijd, maar hij wil kijken of erkende vluchtelingen in kleinschalige gebouwen terechtkunnen. Vijf argumenten voor, en vijf tegen.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

Voor

Mensen uit een wijk of dorp zijn niet altijd tevreden als een grote groep asielzoekers in de buurt wordt ondergebracht. Gaat het om een kleinere groep dan is het verzet kleiner en het draagvlak groter.

Gemeenten en hun burgemeesters voelen zich soms overvallen door een plotseling verzoek van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (Coa) om op zeer korte termijn veel mensen op te vangen. De leegstaande gebouwen zijn vaak niet groot genoeg. Bij kleinere groepen is het sneller te regelen.

De drempel voor vrijwilligers die zich willen inzetten voor een groep nieuwkomers is lager bij een kleiner opvangcentrum. Lokale initiatieven kunnen snel omgezet worden in de praktijk en dat komt dan het draagvlak én de asielzoekers weer ten goede.

Bij het opzetten van veel kleine vestigingen voor asielopvang kan de last over de gemeenten eerlijker worden verdeeld. Er zijn dan meer gemeenten die asielzoekers herbergen. Ook daarmee kan het draagvlak vergroot worden. Dat komt de uiteindelijke integratie van deze mensen in de samenleving ten goede.

De vluchtelingen zelf voelen zich in kleine locaties prettiger. Dat kan voorkomen dat er onderling spanningen ontstaan.

undefined

Tegen

Kleinere locaties zijn duur. Meer volume maakt goedkoper.

Voor de bedrijfsvoering is één groep van 600 tot 1000 bewoners beter te managen dan meer kleine teams op kleine locaties. Zo kun je op zo'n grote groep volstaan met één locatiemanager, één beveiligingsteam, etc. Splits je dit op in vier locaties, dan heb je vier van die managers nodig, vier beveiligingsteams, enzovoort.

Ook voor de omgang met de omgeving is het handiger als er veel volume is. Aandacht voor omwonenden kan zo gegroepeerd worden. Bij kleinere locaties heb je meer omwonenden. Dat vergt dus veel meer gesprekken met de omgeving.

Eén grotere artsenpost ter plekke op een grote azc werkt beter. Mensen hebben een bepaalde achtergrond, zijn soms getraumatiseerd. Dat vergt expertise. Er is niet genoeg expertise om over talloze kleinere vestigingen te verspreiden.

Voor de asielzoekers is het prettig als de voorzieningen allemaal aanwezig zijn op dezelfde locatie als waar zij wonen, en er ook bijvoorbeeld een school is. De politie en de IND kunnen er snel een grote groep bedienen in het kader van de asielprocedure.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden