Veel antimalariamiddelen zijn slecht of nep

Malariapatiënten in Cambodja. Beeld ap
Malariapatiënten in Cambodja.Beeld ap

Veel antimalariamiddelen in Afrika of Azië zijn nep of van slechte kwaliteit. Dat is tijdens tien jaar durend onderzoek gebleken. De resultaten worden beschreven in het medisch vaktijdschrift Lancet Infectious Diseases.

De slechte kwaliteit ondermijnt de inspanningen om de ziekte, waaraan elk jaar ongeveer een miljoen mensen overlijden, te bestrijden. Volgens het onderzoek zijn dringend internationale maatregelen nodig om de vervalsing van de geneesmiddelen, die zich vooral in China zou afspelen, aan te pakken. Ook moeten meer laboratoria er op worden ingericht om namaak te kunnen opsporen; nu zijn maar drie van de 47 Afrikaanse landen waar malaria voorkomt daarvoor toegerust.

Nepmiddelen zonder werkzame bestanddelen tegen malaria zijn gevaarlijk voor patiënten die op een goede werking vertrouwen. Middelen die deze bestanddelen wel bevatten, maar in onvoldoende concentratie om de door muggen overgebrachte parasieten te doden, zijn ook problematisch, omdat ze resistentie in de hand werken.

Er zijn al tekenen van toenemende resistentie voor middelen op basis van artemisinine, het enige effectieve middel dat nu op grote schaal wordt gebruikt, in het westen van Cambodja en aan de grens van Thailand met Myanmar. Het duurt langer voordat de middelen werken en experts vrezen dat de resistentie zich uiteindelijk zal uitbreiden tot Afrika, zoals in het verleden ook is gebeurd met andere middelen, die nu niet meer effectief kunnen worden ingezet. Voor artemisinine is nog geen goed alternatief gevonden.

Nu sterven in Afrika dagelijks naar schatting tweeduizend kinderen aan malaria. In de hele wereld lopen 3,3 miljard mensen het risico ermee besmet te raken. Volgens de onderzoekers moeten medicijnenvervalsers en handelaren in vervalste medicijnen 'op universele wijze' worden aangepakt. "Productie en verspreiding van nagemaakte antimalariamiddelen moeten vervolgd worden als misdaden tegen de menselijkheid", stellen zij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden