'Veel aardgas nog te winnen in Nederland'

Nederland heeft ongekende aardgasreserves, claimt Energie Beheer Nederland. Winning is technisch haalbaar. De maatschappijen staan alleen nog niet te trappelen.

Van onze redactie economie

Alle doemscenario’s betreffende een snel slinkende aardgasvoorraad kunnen de la in. Nederland heeft genoeg aardgas om nog vele tientallen jaren de verwarming van te stoken en tegelijk te profiteren van de opbrengsten. Dat blijkt uit een rapport van Energie Beheer Nederland (EBN) over de toekomst van de gaswinning.

Volgens het energiebureau van de overheid beschikt Nederland ’zeer waarschijnlijk’ over ruime hoeveelheden aardgas. „Dat zijn velden waarvan we weten dat ze er zijn”, zegt commercieel directeur Joost Haenen van EBN. „Gasvelden die voorheen niet winbaar bleken, komen dankzij nieuwe technieken nu wel binnen handbereik. Het is laag hangend fruit geworden.”

Haenen schat dat die gasvelden een omvang hebben vergelijkbaar met de gasbel bij Slochteren. Toen daar in 1959 gas werd gevonden, bleek de bel zo’n 3000 miljard kubieke meter gas te bevatten. In theorie zit er 500.000 miljard kubieke meter gas in de Nederlandse bodem en op het Nederlandse deel van de Noordzee, rekende EBN uit.

De winning van zogenoemd onconventioneel gas, gas dat bijvoorbeeld opgesloten zit tussen harde bodemlagen, heeft vooral in de VS de afgelopen jaren een flinke vlucht genomen, weet Haenen. „Om minder afhankelijk te zijn van de olie-import heeft de Amerikaanse overheid met fiscale maatregelen de exploratie naar dit soort gas bevorderd.” De daar ontwikkelde techniek is goed inzetbaar in Nederland, aldus EBN.

In het rapport Focus on Dutch gas wijst EBN op de gestage afname de afgelopen jaren van het aantal nieuwe gasvelden dat in gebruik wordt genomen. „Maatschappijen mochten de exploratiekosten voorheen meteen aftrekken van de belasting”, verduidelijkt Haenen. „Nu niet meer.” Inmiddels werkt Economische Zaken aan een plan om maatschappijen als de NAM aan te sporen vaker naar gas te boren. Om de gasvoorraad op peil te houden, zou er veel meer dan nu het geval is naar nieuwe gasvelden gezocht moeten worden.

Haenen denkt niet dat de winning van het extra gas op veel verzet zal stuiten omdat het een fossiele brandstof betreft. „Het is een van de schoonste brandstoffen. Het gebruik neemt nog steeds toe. Veel nieuwe elektriciteitscentrales in aanbouw gaan draaien op gas. De vraag is of we in de toekomst afhankelijk willen zijn van Russisch gas of dat we de productie in eigen hand houden?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden