Veehouders raken vergunning kwijt na uitbreiden veestapel

(TROUW)

De Raad van State heeft twintig uitbreidingsvergunningen van veehouders in Utrecht vernietigd. Ze zijn door de provincie verleend, in strijd met de Natuurbeschermingswet. De bedrijven zijn gevestigd vlakbij beschermde natuurgebieden.

Utrecht heeft de vergunningen achteraf verleend, lang nadat de veehouders hun veestapel hadden uitgebreid. Het gaat om zo'n 240 vergunningen. Tientallen beroepszaken lopen nog.

De bezwaren waren ingediend door twee Nijmeegse milieugroepen, MOB en Vereniging Leefmilieu. "Met de vergunningen werd toegestaan dat deze bedrijven natuurschade veroorzaken in wettelijk beschermde natuurgebieden", zegt de advocaat van de milieuorganisaties, Valentijn Wösten.

Het gaat om veebedrijven in de buurt van Natura 2000-gebieden zoals de Kamerikse Nessen, de Nieuwkoopse Plassen en De Haeck, de oostelijke Vechtplassen en de uiterwaarden van de Neder-Rijn.

In de Natuurbeschermingswet en in provinciale stikstofverordeningen worden speciale voorwaarden gesteld aan veehouderijen. De ammoniak in mest en urine die varkens, kippen en koeien produceren, leidt tot een hoge stikstoflast.

Dit jaar is het rijksprogramma voor de aanpak van stikstof in kwets- bare natuurgebieden in werking getreden. Met die aanpak moet worden bereikt dat de belasting van de gebieden met stikstof uit de veehouderij sterk wordt beperkt.

Volgens de milieu-organisaties gaat het bij de vernietigde vergunningen om bedrijven die illegaal hebben uitgebreid. "De provincie heeft met de vergunningen bedrijven beloond die zijn uitgebreid ten koste van de natuur. Zorg voor de natuur is kennelijk bij het provinciebestuur in slechte handen", aldus advocaat Wösten. Dat geldt volgens hem niet alleen voor Utrecht, ook in andere provincies zouden illegale uitbreidingen achteraf met vergunningen zijn afgedekt.

Utrecht spreekt tegen dat er illegale uitbreidingen zijn vergund. Bij de zaken die de Raad van State nu heeft afgekeurd, gaat het volgens een woordvoerder om eerdere uitbreidingen sinds 2004, waarvan destijds niet duidelijk was of die vergunningplichtig waren.

Utrecht heeft volgens de woordvoerder in 2013 zo'n 600 veehouderijen aangeschreven om alsnog een vergunning aan te vragen. Daarvan zijn er 240 verleend. In negentig gevallen moet de vergunning nu opnieuw worden verstrekt op last van de Raad van State.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden