Veehouders knippen als vanouds varkensstaarten

krul | Projecten om couperen te beperken, lopen vast: 99 procent van de Nederlandse varkens leeft zonder staart.

Nederlandse varkenshouders couperen nog steeds massaal varkensstaartjes. De sector beloofde drie jaar geleden zijn best te doen om geleidelijk te stoppen. Uit een inventarisatie van Trouw blijkt dat veel van de afspraken, die de sector toen maakte met onder andere de Dierenbescherming, nog niet is nagekomen.

Op dit moment werken slechts vier traditionele boeren en één biologische boer aan een oplossing voor het staartbijten bij varkens. Daarnaast zijn zeker twee andere varkenshouders (deels) gestopt met couperen. Nog altijd 99 procent van de varkensstapel wordt gecoupeerd.

Varkens bijten elkaar als ze niet lekker in hun vel zitten. Daardoor ontstaan pijn en infecties. Pas als ze staartbijten kunnen voorkomen, willen boeren stoppen met het afknippen van varkensstaarten.

Tot vorig jaar liep een demonstratieproject met 1400 varkens met staart. Dat was bedoeld om varkenshouders over te halen hun dieren niet meer te couperen. Het project bleef zo dicht mogelijk bij de gangbare veehouderij, om de overstap naar dieren met staart voor varkenshouders rendabel te houden. Maar de onderzoekers van Wageningen UR Livestock Research slaagden er niet in om bijten te voorkomen. Een op de vijf varkens had een beschadigde staart.

In de 'verklaring van Dalfsen' beloofden boerenorganisaties LTO en NVV in 2013 om 'stapsgewijs gedeeltelijk en indien verantwoord op de lange termijn geheel te stoppen met couperen'. Dierenorganisatie Varkens in Nood vindt dat de boeren hier te weinig aan doen.

"We zijn hier heel intensief mee bezig, maar er is geen panklare oplossing", reageert voorzitter Ingrid Jansen van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders.

"De varkenssector doet zijn best", vindt ook Bert van den Berg van de Dierenbescherming. Volgens hem is het lastig iets aan het probleem te doen, omdat veel boeren last hebben van de lage vleesprijzen. "Ze zijn meer bezig met economisch overleven."

De Verdieping 10|11

Praktijk van een varkensboer

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden