OpinieBoerenbedrijf

Veeboeren, ruil koeien in voor alleenstaande ouderen

null Beeld

Als boeren nu eens hun stallen verbouwen tot wooneenheden voor alleenstaande ouderen, schetst Jan Reinink. Dan lossen ze wel zeven problemen op.

Veeboeren zitten in de verdrukking. Ze worden overvraagd met regels omtrent milieu en dierenwelzijn. Is het nog te doen? Hoe dik is de boterham nog?

Hierbij een nieuw idee. Denk eens helemaal om. Met verzorging en behuizing zijn de veeboeren al bekend, of dat nu 250 koeien, 500 varkens of 1000 kippen zijn. In plaats daarvan tien alleenstaande ouderen?

Als de boeren hun veestapel en dure machines verkopen, levert dat een heel aardig bedrag op. Daarmee kunnen de stallen omgebouwd worden tot mooie wooneenheden voor alleenstaande ouderen en pensionado’s.

Maak een gezellige woonboerderij; moestuin, beetje vee om te verzorgen, jeu-de-boulesbaan en een gezamenlijke tuin met vuurplaats. Laat die alleenstaande ouderen bij elkaar wonen en genieten van de rust en ruimte op het platteland. Hiermee valt ongetwijfeld goed geld te verdienen, gezien het huidige woningtekort. Huurinkomsten van tien wooneenheden, à 1000 euro per maand: bruto 10.000 per maand.

Eigen moestuintje

Alleen voor bewoning of misschien ook zorg verlenen? Dat is natuurlijk helemaal zelf te bepalen. Samenwerking met buurt- en thuiszorg en ouderenorganisaties is ongetwijfeld mogelijk. Dit lijkt een nieuw en mooi doel, met continuering van het familiebedrijf. En behoud van het agrarische karakter.

Dit is toch ook geweldig voor alleenstaande ouderen? Wonen op de boerderij, in je eigen wooneenheid. Uit de drukte van de stad of het dorp, maar wel in de buurt daarvan. Rust en ruimte, lekker fietsen of wandelen in de directe omgeving. Eventueel een eigen moestuintje, dieren verzorgen. Gezellig tussen lot- en soortgenoten, er iets van maken met elkaar. Eigen auto, of Wmo-taxi om samen uitstapjes te maken. Kaartavondjes tegen teams van andere woonboerderijen.

Zeven vliegen in één klap

Dit zijn al twee vliegen in een klap. En er is meer. Er komt doorstroming op de huizenmarkt. Huizen waar alleenstaande ouderen wonen, komen vrij voor gezinnen. Dankzij vermindering van de veestapel komt er minder stikstof- en CO2-uitstoot. Daarnaast is het een mogelijkheid het boerenbedrijf een nieuwe impuls te geven. Ook gaat het vereenzaming van ouderen tegen. En, tot slot: concentratie van hulpbehoevende ouderen is veel efficiënter voor buurtzorg, thuiszorg, maaltijdvoorziening en boodschappendienst. Zeven vliegen in één klap.

Politiek, pak dit op, maak dit mogelijk. Verander bestemmingsplannen, ondersteun die boeren die dit willen. Dit hele idee zal de staat, alles meewegend en berekend, toch minder kosten dan boeren alleen maar uitkopen? Zo kunnen veeboeren gewoon doorgaan en hun bedrijfseconomie voortzetten.

Lees ook:

Wonen bij de boer kan helpen bij oplossen van het stikstofprobleem

Vergeet niet te denken aan gecombineerd gebruik van grond als oplossing voor de stikstofuitstoot, schrijven Guido Enthoven en Daan Groot.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden