Vechtscheiding

Is Johnny Depp een man die zijn vrouw slaat? Dat kan eigenlijk niemand geloven.

HARMEN VAN DIJK

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: harmenvandijk@trouw.nl

Een vrouw die zegt dat ze is mishandeld door haar man verdient op zijn minst het voordeel van de twijfel. Huiselijk geweld komt nu eenmaal vaker voor dan we denken, ook in de beste families. Je zou dus verwachten dat actrice Amber Heard veel sympathie en steun ontving, toen ze verklaarde dat haar man, steracteur Johnny Depp, een iPhone tegen haar hoofd had gegooid en al vaker gewelddadig was geweest. Als bewijs verspreidde ze een foto van zichzelf met een blauw oog - een dag eerder had ze de echtscheiding al aangevraagd.

Gek genoeg kon juist Johnny rekenen op veel steun. Zijn goede vriend, komiek Doug Stanhope, schreef een lang betoog op showbizz-site The Wrap. Hij en zijn vriendin hadden al lang door dat Amber Johnny manipuleerde. Eigenlijk al sinds hun huwelijk, 15 maanden geleden. Alle vrienden dachten er zo over, schreef Doug, maar niemand durfde het te zeggen, want de 52-jarige Johnny was dolverliefd op de 30-jarige Amber. En toen, nota bene een week na het overlijden van Johnny's moeder, vroeg Amber de echtscheiding aan en dreigde ze hem te beschuldigen van de vreselijkste dingen als hij niet in zou gaan op al haar eisen.

Acteurs Mickey Rourke en Paul Bettany verdedigden Johnny ook: 'hij is de zachtaardigste man die ik ken', 'een echte heer'. Zijn 17-jarige dochter Lily Rose, tegenwoordig werkzaam als model, zette een bericht op Instagram: 'Mijn vader is de liefste persoon die ik ken. Hij is altijd geweldig geweest voor mij en mijn broer. Iedereen die hem kent, zegt hetzelfde.' Het meeste gewicht legde haar moeder, Johnny's ex Vanessa Paradis, in de schaal. De Franse chanteuse stuurde een brief (zeer ongebruikelijk, met pen op papier geschreven) aan de website TMZ. Daarin verklaarde ze: 'De beschuldigingen zijn te gek voor woorden. Hij is de gevoeligste en meest liefdevolle man die ken en hij is nooit gewelddadig tegen mij geweest in de veertien fantastische jaren die wij hebben gedeeld.' Let wel, dit schrijft de vrouw die Johnny vier jaar geleden verliet voor Amber Heard. Ook zijn eerste vrouw, visagiste Lori Allison, schoot te hulp: 'Hij schreeuwde niet eens als hij boos was'. Wie weet komen er nog meer getuigenissen, want Johnny heeft nogal wat relaties gehad met bekende vrouwen - de actrices Jennifer Grey, Sherilyn Fenn, Winona Ryder, Juliette Lewis en de modellen Naomi Campbell en Kate Moss. Ze bleven achter met een gebroken hart, maar over mishandeling heeft geen van hen het ooit gehad. Oké, Johnny en Kate hadden de gewoonte hotelkamers aan gort te slaan. Maar dat vonden we in de jaren negentig ontzettend cool.

Ondertussen staat Amber behoorlijk alleen. De wereld lijkt moeilijk te kunnen geloven dat de grappige, excentrieke Johnny losse handjes heeft. Terwijl Amber een week geleden in de rechtszaal verscheen met een duidelijk zichtbare blauwe plek onder haar rechteroog. Hoe komt ze daar aan? Toch zeker niet tegen een deur aangelopen? De rechter legde Johnny meteen een straatverbod op. Ambers advocaten reageerden woedend op de verhalen dat ze Johnny zou chanteren. "Een bekende tactiek van daders, om hun slachtoffer in een kwaad daglicht te stellen."

Intussen doet Johnny er het zwijgen toe. Hij is op tournee met zijn hobbyband Hollywood Vampires, waarin hij klassiekers ten gehore brengt met de oude rockers Alice Cooper en Joe Perry van Aerosmith. Zijn advocaten hopen op een snelle afwikkeling van de scheiding - 'zeker gezien de korte duur van dit huwelijk'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden