Vechtouders vaker voor de rechter

Wijziging van kinderalimentatieregeling kan bij scheiding een flinke strop opleveren

MEINDERT VAN DER KAAIJ

Het aantal rechtszaken tussen 'vechtouders' dreigt na 1 januari flink toe te nemen, vrezen deskundigen op het gebied van kinderalimentatie. Dat is onder meer het gevolg van het afschaffen van een flink aantal kindregelingen per 1 januari en het aanpassen van de overige regelingen.

Deskundigen juichen de teruggang van elf naar vier kindregelingen toe, omdat het systeem hierdoor overzichtelijker, maar ook rechtvaardiger wordt. Met de huidige regelgeving kan het zo zijn dat een ouder met een jaarinkomen van 30.000 euro meer ondersteuning krijgt dan iemand met 18.000 euro.

Aan de andere kant kunnen ouders met de versimpelde regels er soms flink op achteruitgaan. Volgens Leo de Bakker kan die vermindering oplopen tot 200 euro per maand per kind. Hij is directeur van het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO). Dit bureau helpt jaarlijks 13.000 gescheiden ouders om de gestokte alimentatiebetaling op gang te helpen. In zeventig procent van de gevallen slaagt dit binnen twee maanden en dan krijgt LBIO hiervoor een subsidie van de overheid. In de overige dertig procent begint het bureau een incassoprocedure.

Hoeveel extra rechtszaken de nieuwe situatie gaat opleveren, kan De Bakker moeilijk voorspellen. "Dat het aantal toeneemt, is zeker. Je hebt mensen die een maandelijkse strop van 200 euro in redelijkheid met elkaar kunnen delen, hoewel dat nooit makkelijke gesprekken zijn. Maar wij krijgen jaarlijks te maken met 13.000 stellen die er zo al niet uitkomen, laat staan met extra lasten."

Niettemin is De Bakker een voorstander van de vereenvoudigde kindregelingen. "De stapeling van al die regelingen leidde soms tot vreemde en niet te verdedigen uitkomsten. Het is ook geen bezuiniging geworden, dus per saldo blijft de steun voor ouders gelijk. Alleen de verdeling wordt anders."

Een verstorende rol speelt volgens De Bakker een recente beslissing van de zogeheten Expertgroep alimentatienormen. Dat is een werkgroep van familierechters die adviseert hoe alimentatiebedragen berekend moeten worden. "Zij besloten in hun wijsheid om in hun berekening geen rekening te houden met de wijzigingen die per 1 januari ingaan. Verschillen pakken hierdoor onnodig groter uit."

Op de site Petitie.nl klagen honderden vaders over het afschaffen van de mogelijkheid om kinderalimentatie van de inkomstenbelasting af te trekken. Volgens De Bakker gaan zij er echter ten onrechte vanuit dat zij tot nu toe het hele bedrag mochten aftrekken.

"Tot 2014 mocht je een normbedrag in mindering brengen en dat was veel minder dan de volledige kinderalimentatie. De afschaffing hiervan scheelt per kind hooguit 25 of 30 euro per maand."

undefined

Wat verandert er?

Aftrek kinderalimentatie (meestal de vader) komt te vervallen. Dit fiscale voordeel kreeg de betaler als hij of zij meer dan 140 euro per maand alimentatie betaalde. Een deel daarvan kon worden afgetrokken. De alimentatie valt straks niet meer onder buitengewone lastenaftrek.

Kindgebonden budget omhoog. Dit is net als de kinderbijslag een tegemoetkoming in de kosten van onderhoud van kinderen. De hoogte hiervan wordt bepaald aan de hand van inkomen en vermogen. De verhoging kan ertoe leiden dat betalers van alimentatie een lagere bijdrage aan het onderhoud van kinderen willen betalen aan de ex-partner.

Invoering 'alleenstaande ouderkop'. Ter compensatie van de afschaffing van verschillende regelingen voor alleenstaande ouders komt er voor hen een extraatje. Dit komt boven op het kindgebonden budget.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden