Vechtende eekhoorns en een gymleraar op blote voeten; geen pretje voor eindexamenkandidaten

Een eekhoorn (foto ter illustratie) Beeld AP
Een eekhoorn (foto ter illustratie)Beeld AP

Een vleermuis vliegt de gymzaal binnen, vechtende eekhoorns op het dak en een 'stelletje lawaaiige kippen' naast de examenzaal . Het dierenrijk bemoeide zich dit jaar opvallend vaak met de eindexamens.

Marissa Klaver

Vandaag werden de laatste examens afgenomen. “We houden altijd een lijst bij van alle grappige telefoontjes, en vooral dieren zorgden dit jaar voor geluidsoverlast”, vertelt Lizelot van den Berg, examencoördinator van Het Landelijk Actie Komitee Scholieren (LAKS).

Maar ook een gymleraar op blote voeten kan afleidend werken. Veel leerlingen vonden de surveillant zonder schoenen storend, zegt Van den Berg. “Hij zat kennelijk de hele tijd met zijn voeten tegen elkaar te wrijven.”

Een andere kandidaat kon zijn zenuwen niet in bedwang houden. In het laatste halfuur van het examen braakte hij over zijn buurman heen. De buurman klaagde, maar heeft zijn examen keurig afgemaakt, zegt Van den Berg. “En dat ging best goed. Eigenlijk vond hij vooral de opruimende docenten storend.”

Op een school is het hoog tijd voor nieuw meubilair. Twee weken lang zakten leerlingen daar 'spontaan' door hun stoel heen, vertelt Van den Berg. Ze klopten bij het LAKS aan. “Je hebt tenslotte echt een stoel nodig om je examen te maken.”

Veruit de meeste leerlingen klaagden 'gewoon' over de inhoud. Het LAKS kreeg ruim 176.000 klachten binnen, twaalfhonderd minder dan vorig jaar. Het vwo-examen Nederlands lokte toen een recordaantal van 26.320 klachten uit.

Dit jaar bleek de Engelse taal de grootste barricade. Op havo- en vwo-niveau kwamen bijna 23.000 klachten binnen. Havo-leerlingen mopperden over het lastige taalgebruik, vwo-leerlingen vonden de vragen onduidelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden