Vechten om ruimte

We zouden wel op vakantie willen, maar we zijn bang voor de file. Het voortkruipen, het zweten, het spijt hebben en toch op vakantie willen zijn.

Bas den Hond

Vechten met files is zoeken naar ruimte, samen met iedereen die hetzelfde wil als jij: vrijdag of zaterdag aanrijden. Dat levert telkens weer onverwachte effecten op. Zoals tweehonderd kilometer file in Frankrijk om zeven uur 's ochtends, toen iedereen tegelijk de file voor wilde zijn. Of files bij Antwerpen die dik meevallen omdat iedereen zeker wist dat ze er zouden zijn.

Toch ga je rijden, en wil je weten waar de files worden verwacht. Dat ga je aan de ANWB vragen, aan wie anders? Op www.anwb.nl vind je snel de weg. In de kolom met onderwerpen links op de pagina staat 'verkeer'. Op die pagina lees je een aantal actuele berichten en in een kolom rechts staat allerlei dienstverlening. Levendige kaarten van Nederland en diverse regio's bijvoorbeeld, met in kleur aangegeven waar de vertragingen en files zijn. En een kopje 'verkeersprognose'. Daar staat tussen Nederlandse werkzaamheden en voorspellingen ook het buitenlandse verkeer. Per land een korte inleiding over de te verwachten drukte, en dan kun je doorklikken naar een lijstje met wegen waar vast en zeker files komen te staan.

Daar houdt het mee op. Het is goede service, maar wel internet uit de oude doos: teksten waarin handig naar andere teksten wordt verwezen. Maar internet is al sinds jaren een baaierd van beeld en geluid naast lettertjes, en wegeninformatie leent zich daar zo goed voor. Dat weten ze bij de ANWB, anders zouden ze die mooie filekaartjes niet maken. Of je laten doorklikken naar camera's boven de knooppunten Ewijk, Everdingen en Schiphol. Maar voor het vakantieverkeer moeten we het doen met een lijstje.

Doen de buitenlandse collega's het beter? Het Vlaams Verkeerscentrum (www.verkeerscentrum.be) wel: dat levert een interactieve kaart van bestaande en geplande verstoringen. De Fransen, die toch lang achterliepen op internetgebied, glorieren in het medium op www.bisonfute.fr. Op de Franse site kun je meteen aanklikken welke regio je belangstelling heeft, en daar kaarten bekijken van de alternatieve routes die de organisatie Bison Fut in de aanbieding heeft. Maar de prvisions zijn weer gewoon een leesverhaaltje.

De Adac in Duitsland lijkt op het eerste gezicht de meeste service te bieden: de verkeersvooruitzichten zijn samengevat in een filmpje: begeleid door over het wegennet springende verkeersborden vertelt een stem waar het allemaal vast gaat lopen. Vervelend detail: afgelopen donderdag stond daar nog het filmpje van het weekeinde daarvoor.

Misschien zijn we erger aan vakantie toe dan we dachten, maar we zouden ons nog een heel andere verkeerssites kunnen voorstellen. Een Europese site waarin je opgeeft waar je heen wilt en wanneer. Je krijgt dan een overzicht van wie allemaal ook die kant op wil rijden en waar en wanneer er teveel van ons op de weg dreigen te komen. Je kiest, geholpen door een slimme computer, het vertrektijdstip dat iedereen gemiddeld het beste uitkomt. Zo knokt iedereen zich de weg op, in de computer in plaats van op het asfalt.

En vanwege de herinnering aan die vakantiefile vorig jaar, om zeven uur 's ochtends al, houdt iedereen zich aan de afspraak. Dan had je als automobilist pas echt iets aan internet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden