VEB: nog steeds hoge vertrekpremies

(Novum/Betten) - De code-Tabaksblat heeft de golf van excessieve afkoopsommen nog niet tot staan gebracht. Vertrekvergoedingen liggen ver boven de Tabaksblat-norm. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), precies twee jaar nadat de Commissie Tabaksblat haar definitieve rapport publiceerde.

De code bepaalt dat een bestuurder bij onvrijwillig vertrek maximaal één, en in bijzondere gevallen hoogstens tweemaal zijn basissalaris, als vergoeding mee mag krijgen. Een van de verklaringen voor het niet naleven van de norm, is volgens de VEB dat de code de ruimte laat om bestaande arbeidscontracten te eerbiedigen. Daardoor hoeft de bepaling pas bij nieuwe bestuurders te worden toegepast.

Maar er zijn ook uitzonderingen. Crispin Davis (Reed Elsevier), Patrick Cescau (Unilever) en Eric Meurice (ASML) hebben zich, vaak ondanks bestaande contracten, geconfirmeerd aan het maximum van eenmaal het basissalaris.

In de toptien van vertrekregelingen na de totstandkoming van de code-Tabaksblat, is absolute uitschieter Philip Green van P&O Nedlloyd. Hij kreeg een vertrekpremie mee van EUR 8,1 miljoen, ruim tien keer zijn basissalaris. Ook Antony Burgmans van Unilever scoort hoog. Hij behaalt met zijn EUR 4 miljoen (bijna drie keer het jaarsalaris) een tweede plek in de ranglijst. Op nummer drie is Anton van Rossum van Fortis te vinden met een premie van EUR 3,5 miljoen. Dat bedrag ligt bijna vijf keer zo hoog als zijn basissalaris.

Opvallend is verder dat 40% van de bedrijven die de VEB heeft onderzocht, geen informatie geeft over de vertrekregeling als de bestuurder onvrijwillig is vertrokken. Ook wijken bedrijven soms af van vooraf vastgelegde afspraken over de vertrekpremie. Zo ontving Raj Raithatha ruim EUR 2,25 miljoen bij de overname van Versatel en zijn vertrek, terwijl hij volgens het jaarverslag EUR 700.000 mee zou moeten hebben gekregen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden