VC Zwolle zakt terug naar middenmoot

Van onze volleybalmedewerker BREDA - Ruim anderhalve maand voor aanvang van de playoffs verspeelde VC Zwolle zijn kansen op het kampioenschap. Vorige week was het Martinus, afgelopen zaterdag won Brevok terecht: 30; 158, 159, 159.

VC Zwolle leefde een periode boven zijn stand, maar na twee opeenvolgende nederlagen is de aansluiting met ZVH, Dynamo Apeldoorn en VCG, de topdrie van de eredivisie, verloren, en staat het team van coach Lex Honigh weer met beide voeten op de grond.

Vorige week verloor de Zwolse stuntploeg verrassend in Amstelveen van Martinus, 3-1. Tegen zo'n negatieve surprise liepen de Zwollenaren afgelopen zaterdag weer op. In Breda heette de opponent Brevok, dat dit jaar een rommelig en ongelukkig (veel blessures) seizoen afwerkt. Tegen Zwolle werden de mouwen opgestroopt en stond er (eindelijk) een hecht collectief. De Zwolse patronen werden goed bespeeld door de ploeg van trainer Appie Krijnsen, die bovendien de servicedruk hoog hield en een enorme dosis agressiviteit aan de dag legde. "Zij speelden goed, wij niet. Ons spel was niet belabberd, maar we hebben verdiend verloren. Brevok vocht voor elk punt, ze haalden de ballen soms tussen de radiatoren vandaan" , schamperde de Zwolse coach Honigh. De Bredase bekerfinalist van vorig jaar heeft een relatief kleine selectie, klein in de zin van lengte. Toch besliste Brevok het duel aan het net, vond ook Honigh.

Brevok lijkt op tijd de vorm te hebben gevonden om zich in ieder geval voor de play-offs (de beste zes ploegen) te kwalificeren. Met nog vier thuiswedstrijden in het vooruitzicht is Zwolle praktisch zeker van deelname aan deze nacompetitie, maar eventuele titelaspiraties staan weer op de tocht. "Terecht" , oordeelt Honigh. "Volgend jaar misschien. Als we rijper zijn, en meer ervaren. Wij zijn nog niet zo ver dat we kunnen winnen als we slecht spelen. Dus zijn we ook geen topploeg."

Een van de redenen van de huidige recessie in Zwolle is de druk van buitenaf, waar het team nog nooit mee geconfronteerd is. Honigh: "Plotseling werden we gezien als een titelkandidaat, plotseling kwamen we in de publiciteit. Plotseling krijgen we een hoop aandacht. Ik denk, dat de spelers daardoor geestelijk vermoeid zijn geraakt. Die waren daar nog niet aan toe."

Gebrek aan scherpte is ook een oorzaak van de twee verliespartijen, volgens Honigh. "Individueel is iedereen in topvorm. Dat zie ik op de trainingen. Er wordt scherp getraind, zeer scherp zelfs. Veel arbeid, hoog tempo. Zo train ik al 25 jaar. Die twee Russen zijn verbaasd over onze trainingsintensiteit, zo hard hebben ze nog nooit gewerkt. Maar als je vervolgens slechts op 80 procent van je kunnen je wedstrijden speelt, kun je beter de hele week zakdoekje-leggen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden