Vattenfall stapt in markt lokaal opgewekte stroom

powerpeers | Energiereus komt met deelplatform voor groene stroom. Maar er zijn twijfels over de intenties van Vattenfall.

FRANK STRAVER en REDACTIE DUURZAAMHEID & NATUUR

Het Zweedse energieconcern Vattenfall, eigenaar van Nuon, is gisteren een nieuwe Nederlandse energieleverancier begonnen. Powerpeers heet het bedrijf. Dat betekent zoiets als Stroommaatjes. De nieuwkomer richt zich niet op energielevering in de traditionele zin des woords, van centrale naar consument; de Nuon-zus profileert zich als deelplatform voor groene energie.

Powerpeers is volgens oprichter Lars Falch een makelaar. Via het platform kunnen mensen die schone elektriciteit in de aanbieding hebben, zonnestroom van eigen dak bijvoorbeeld, dit aanbieden aan andere leden van het platform. Powerpeers verdient aan een vaste maandelijkse prijs van 6,99 euro die klanten betalen. Daarnaast rekent de nieuwkomer een marge op de verhandelde energie.

Powerpeers-klanten kunnen een 'mandje' samenstellen van stroombronnen. De buren, een familielid of een lokale boer met een windmolen. Ook bedrijven en organisaties met eigen zonnepanelen of windmolens kunnen via Powerpeers aan de achterban stroom leveren, zegt de start-up. Klanten moeten een slimme energiemeter hebben, zodat Powerpeers plukjes elektriciteit administratief aan elkaar kan koppelen.

Groen gecertificeerd aardgas koopt Powerpeers vooralsnog centraal in op de traditionele energiebeurs. Want consumenten wekken zelf geen groen gas op en het aanbod van boeren met een vergister is nog gering.

Het Vattenfall-label speelt onder het motto 'Energie van elkaar' in op de toenemende zonnestroomproductie door Nederlandse huishoudens. De oprichting van een nieuw, duurzaam en lokaal georiënteerd energiebedrijf door het verder goeddeels fossiel georiënteerde Vattenfall is illustratief voor de manier waarop traditionele stroomboeren zoeken naar vernieuwing.

Nog wat breder getrokken: het initiatief past in de trend van de opkomende deeleconomie. Die spreekt volgens Falch zowel oude als jonge consumenten aan.

Tot dusver zijn het vooral verse initiatieven die zich van onderop richten op lokale, duurzame productie van energie om lokaal te gebruiken. Het meest bekende en meest vergelijkbare bedrijf is Vandebron. Dit is ook een marktplaats waar consumenten groene stroom uit zelf gekozen bronnen kunnen kopen. Oprichter Aart van Veller noemt Powerpeers een 'slechte kopie' van Vandebron. Hij zegt het toe te juichen als anderen zijn voorbeeld volgen, maar Powerpeers is volgens hem ongeloofwaardig.

"De geclaimde doelen gaan volstrekt in tegen de belangen van de oprichter Nuon-Vattenfall, dat drijft op fossiele en centrale energieproductie." Volgens Van Veller is Powerpeers geen bedrijf dat werkelijk vernieuwende diensten aanbiedt en niet veel meer dan een label.

Voorzitter Teun Bokhoven van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) constateert dat Vattenfall inspeelt op de trend waarbij mensen grip willen op hun eigen energie. De NVDE, die zo'n duizend groene bedrijven en energiecoöperaties vertegenwoordigt, vindt het prima dat Vattenfall haar speelveld betreedt zolang dat bijdraagt aan groei voor duurzame energie. "Het staat iedereen vrij om nieuwe concepten te bedenken", zegt Bokhoven.

Ook het groene energiebedrijf Qurrent verwelkomt Powerpeers op zijn terrein van lokale energie, maar wil net als Vandebron eerst de kat uit de boom kijken. Het is volgens een woordvoerder van Qurrent afwachten of Powerpeers in de praktijk de makelaar vol goede bedoelingen is die mensen energie rechtstreeks laat uitwisselen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden