Vaticaankenner Fens: misbruik werpt schaduw over Benedictus' tijd

Paus Benedictus XVI Beeld AFP
Paus Benedictus XVIBeeld AFP

Rustig was het pontificaat van Benedictus XVI bepaald niet. 'Hij heeft ruzie gehad met homo's, moslims en hij kreeg te maken met het enorme schandaal van seksueel misbruik', vat Vaticaankenner en Trouw-journalist Stijn Fens het pausschap samen.

Voor de camera van de NOS vertelt Fens dat hij vreest dat 'het misbruikschandaal hem - voor het grote publiek - altijd zal blijven achtervolgen'. De nieuwe paus zal als eerste schoon schip moeten maken in eigen huis.

De recente schandelen (vertrouwelijke informatie werd gelekt, zijn butler werd wegens medeplichtigheid opgepakt, kardinalen zouden strijden om hem buitenspel te zetten) bewijzen dat het allesbehalve rustig is in het Vaticaan. Benedictus zal het Vaticaan overigens niet verlaten: hij blijft er wonen.

Het nieuws over Benedictus' 'voortijdige' aftreden kwam ook voor de Nederlandse bisschoppen als een verrassing, vertellen ze in een verklaring. 'Paus Benedictus XVI geldt als een van de grootste theologen in de katholieke wereld van de tweede helft van de 20ste en begin 21ste eeuw.'

'Zijn kennis beperkt zich niet alleen tot de dogmatiek, waarin hij in zijn jonge jaren hoogleraar was, maar strekt zich uit tot het hele terrein van de theologie. Dit kwam ook tot uiting in zijn encyclieken, andere brieven en toespraken als bijdrage aan het magisterium van de Kerk.'

Wat de bisschoppen betreft heeft hij zich 'een waar herder van de kerk getoond'. 'Paus Benedictus XVI heeft dan ook een niet te onderschatten rol gespeeld in de rooms-katholieke kerk. Voor zijn pontificaat zijn wij hem uitermate dankbaar.'

'We bidden dat God hem blijft zegenen'
Benedictus maakte zijn aftreden vanochtend bekend tijdens een consistorie (ontmoeting) met kardinalen. Het Vaticaan noemt het nieuws 'een donderslag bij heldere hemel'. Vrijwel niemand zou op de hoogte zijn geweest van zijn voornemen - ook zijn naasten in het Vaticaan niet. Alleen zijn broer zegt 'al maanden' op de hoogte te zijn.

'Op 78-jarige leeftijd hoorde kardinaal Ratzinger de roepstem van de Heer en aanvaardde hij het hoogste ambt in de kerk', schrijven de Nederlandse bisschoppen in hun verklaring.

'Nu, bijna 8 jaar later, heeft hij het besluit genomen terug te treden. Wij bidden voor Paus Benedictus dat hij ook na zijn aftreden rijkelijk door God 'gezegend' mag zijn.' Onder de kardinalen die Benedictus' opvolger gaan kiezen is ook de Nederlandse kardinaal Eijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden