Vaticaan zou Simonis zijn titel kunnen ontnemen

Simonis verlaat 25 januari de rechtbank na zijn getuigenis over misbruik. (FOTO MARCEL ANTONISSE, ANP)

Vier Ierse rk bisschoppen moesten in 2009 aftreden, omdat zij niet voldoende bescherming hadden geboden aan slachtoffers van misbruik door rk geestelijken. Het aftreden kwam na een gedegen onderzoek van de Ierse overheid, waaruit bleek dat rk instellingen, overheid en justitie geen van alle verantwoordelijkheid hadden genomen om slachtoffers van misbruik te beschermen.

Kardinaal Simonis heeft in 1991 een priester van wie hij wist dat die jongens misbruikt had, aangesteld in een parochie in Amersfoort. Simonis is al enige jaren met emeritaat als aartsbisschop van Utrecht. Die functie kan hem niet ontnomen worden.

De titel kardinaal, een erefunctie, is niet aan een baan gekoppeld. Kardinalen komen in actie als er een nieuwe paus gekozen moet worden. Als een kardinaal 80 is, mag dat niet meer. Simomis is 79, en van november 1931.

Zelf verklaart hij dat hij naar eigen weten niets fout gedaan heeft in de zaak van de pedoseksuele priester. Mocht het Vaticaan toch besluiten dat hij verwijtbaar gehandeld heeft, dan zou hem de kardinaalstitel ontnomen kunnen worden, als rituele straf.

In dezelfde positie zit kardinaal Danneels, de Belgische oud-aartsbisschop die wist dat de bisschop van Brugge, Vangheluwe, een neef jarenlang misbruikte. Danneels deed niets om de neef te beschermen. De kardinaal hoorde ook van andere misbruikzaken, maar schoof die terzijde, met argumenten als dat ze zich in andere bisdommen afspeelden dan de zijne en hij daar niets over te zeggen had.

Danneels en Simonis hebben niet alleen de kardinaalstitel gemeen, ze hebben op dezelfde wijze al die heel vervelende berichten over priesters die kinderen misbruikten zo snel mogelijk uit hun bewustzijn geveegd. Dat Danneels zich weinig kon herinneren over de verhalen van misbruikte jongeren klopte vermoedelijk wel, zei een van de vertegenwoordigers van de slachtoffers. De kardinaal had niet de indruk gewekt dat hij erg goed naar hun verhalen had geluisterd, toen ze met zijn twintigen bij hem op bezoek kwamen. Danneels had het storend gevonden dat de slachtoffers met zoveel waren geweest, zei hij achteraf. Vier was mooi geweest.

Zelf ziet kardinaal Simonis niet welke persoonlijke consequenties hij aan deze kwestie zou moeten verbinden, zo verklaarde hij gisteren in een reactie op het bericht over de Amersfoortse priester, die jongens misbruikt heeft.

Mocht er destijds niet zorgvuldig genoeg gehandeld zijn, dan moet dat alsnog hersteld worden en valt dat bijzonder te betreuren, aldus de kardinaal.

Vorige maand is hij als getuige gehoord door de rechtbank van Middelburg, over een andere misbruikzaak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden