Vaticaan verspreidt checklist voor Mariaverschijningen

null Beeld

Rooms-katholieke bisdommen zijn wereldwijd geïnstrueerd hoe ze Mariaverschijningen moeten toetsen. Het document adviseert de lokale bisschop om aan de hand van 'serieus onderzoek' proberen vast te stellen of de verschijning 'met op zijn minst grote waarschijnlijkheid' heeft plaatsgevonden.

Het document adviseert de lokale bisschop om aan de hand van 'serieus onderzoek' proberen vast te stellen of de verschijning 'met op zijn minst grote waarschijnlijkheid' heeft plaatsgevonden.

Dat meldt Religion News Service. Het document is bepaald niet nieuw; de Vaticaanse Congregatie voor de Geloofsleer stelde het in 1978 op, maar werkte jarenlang enkel met een Latijnse versie. Waarom de instructies juist nu worden verspreid is niet duidelijk. Overigens geeft het document uitleg over de omgang met allerhande openbaringen.

Sceptisch
De vertalingen moeten helpen bij de 'moeilijke opdracht om vermeende verschijningen, openbaringen, boodschappen of vermeende bovennatuurlijke fenomenen te toetsen'. Het Vaticaan staat over het algemeen sceptisch tegenover de Mariaverschijningen, zeker wanneer ze door een enkeling zijn waargenomen.

Wie een dergelijk wonder claimt, moet volgens het document beoordeeld worden op 'geestelijke balans', rechtschapenheid en trouw aan de rooms-katholieke theologie. De openbaring moet inhoudelijk vrij zijn van theologische fouten en moet 'overvloedig spirituele vrucht dragen'.

De Mariaverschijning wordt niet serieus genomen als de persoon die hem heeft waargenomen een psychische afwijking heeft of duidelijk uit is op persoonlijk voordeel. Het Vaticaan heeft door de eeuwen heen verschijningen in België, Frankrijk, Portugal en Japan erkend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden