Vaticaan tevreden met ontwerpteksten top Kopenhagen

VATICAANSTAD (AFP, KNA, DPA) - Het Vaticaan is vastbesloten de beoogde slotdocumenten van de VN-conferentie over sociale ontwikkeling in Kopenhagen te steunen. Dat maakte de woordvoerder van de Heilige Stoel, Joaquin Navarro-Valls, gisteren bekend. Het Vaticaan is “zeer tevreden”, zei hij.

Tijdens de VN-bevolkingsconferentie in Cairo in september vorig jaar was het vooral het Vaticaan, dat zich met hand en tand verzette tegen de passages over abortus en geboortebeperking in het concept-slotdocument.

De teksten over sociale ontwikkeling die van 6 tot 12 maart in Kopenhagen worden besproken, stroken echter met de kerkleer over individu, gezin, positie van de vrouw en sociale gerechtigheid, aldus Navarro-Valls.

Het Vaticaan neemt zelf met zestien afgevaardigden, onder wie zes vrouwen, aan de conferentie deel. Staatssecretaris kardinaal Angelo Sodano en de secretaris van de pauselijke raad voor gerechtigheid en vrede, mgr. Diarmuid Martin, leiden de delegatie. Ook de voormalige premier van Polen, Hanna Suchocka, gaat als lid van de Pauselijke academie voor sociale wetenschappen namens het Vaticaan naar Kopenhagen.

Het Vaticaan wil zich tijdens de conferentie in het bijzonder inzetten voor de positie van de vrouw, werkgelegenheid, migranten, mensenrechten en terugdringing van de militaire uitgaven. Volgens Navarro-Valls moet de uitvoering van de te nemen besluiten al in 1996 worden geëvalueerd.

Daarmee kan worden voorkomen dat de top van 130 staatshoofden en regeringsleiders, zoals veel diplomaten vrezen, in vrijblijvende intentieverklaringen verzandt.

Navarro-Valls benadrukte dat de kerk op het gebied van ontwikkeling een belangrijke rol vervult. “De r.-k. kerk is een van de meest vooraanstaande instellingen ter wereld op het terrein van onderwijs, sociale hulp en de strijd tegen de oorzaken van armoede.”

De wereld telt volgens hem meer dan 100 000 rooms-katholieke organisaties die zich vooral in ontwikkelingslanden met onderwijs en gezondheidszorg bezighouden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden