Vaticaan steunt kerkasiel Uitgeprocedeerden in Nederland schuilen in kloosters

door Marc van Dijk en Lodewijk Dros

Tientallen uitgeprocedeerde asielzoekers krijgen in Belgische katholieke kerken onderdak. Een aantal van hen is in hongerstaking gegaan.

Sinds gisteren krijgen de kerken steun van de Belgische nuntius, de ambassadeur van het Vaticaan. De regering keurt de kerkactie af. Volgens premier Verhofstadt geeft de kerk hoop aan mensen die geen recht hebben op verblijf in België. Ook in Frankrijk bieden kerken opvang aan asielzoekers. Nederlandse kerken verlenen geen onderdak. Wel herbergen kloosters illegalen. De Zusters van Liefde in Schijndel zijn gastvrij: in hun klooster mogen uitgeprocedeerde asielzoekers schuilen tegen dreigende uitzetting. Ook bij de fraters van Tilburg in Udenhout kunnen de illegalen terecht, zegt Rian Ederveen van Stichting Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt, en in De Wonne in Enschede.

„Het zijn vooral de kloosterlingen die zich inzetten voor kerkasiel, en protestanten.”

In België zitten tientallen hongerstakers al weken in rooms-katholieke kerken. Ook in Frankrijk weten sans papiers (zonder papieren) de weg naar kerken te vinden in hun strijd tegen de strengere wetten tegen illegalen die minister Sarkozy wil invoeren. Franse critici verwijten de kerken ’immigrationisme’ – het knuffelen van immigranten.

Nederland had in 1979 zijn ’kerk-Armeniërs’ en ’kerk-Marokkanen’ en in 1997 een ’kerkasiel-estafette’, vooral in protestantse kerkgebouwen.

Veel rooms-katholieken steunden die actie, maar boden vaak zelf geen onderdak: een rk kerk is een gewijde ruimte. Dat bezwaar vormt op dit moment in Frankrijk en België geen belemmering voor de ’kerkbeschermingsactie’, waar ook kardinaal Danneels achter staat.

De Raad van Kerken in Nederland staat wel achter steun aan illegale vluchtelingen, maar, zegt secretaris Ineke Bakker: „Kerkasiel kun je niet van bovenaf opleggen, zo’n initiatief moet lokaal ontstaan. Als Raad kunnen wij het alleen ondersteunen als het voorkomt – dat hebben we ook altijd gedaan.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden