Vaticaan roept ambassadeur terug na Ierse kritiek misbruikschandaal

Eamon Gilmore, Iers minister van Buitenlandse Zaken. © ANP

Het Vaticaan heeft de nuntius (diplomatieke vertegenwoordiger) in Ierland voor overleg teruggeroepen. Dat heeft Radio Vaticana vandaag gemeld. Daarmee lijkt de rel tussen het Vaticaan en Ierland nog lang niet ten einde.

Vorige week haalde premier Enda Kenny in het Ierse parlement ongekend fel uit naar de leiding van de Rooms-Katholieke Kerk. De aanleiding was de publicatie van een rapport over seksueel misbruik door 19 geestelijken in het zuidelijke bisdom Cloyne.

In strijd met de Ierse wet meldde het bisdom op aansporing van het Vaticaan het misbruik niet aan de burgerlijke autoriteiten.

Eerder had de Ierse minister van Buitenlandse Zaken, Eamon Gilmore, de nuntius laten weten het 'onaanvaardbaar' te vinden dat de geestelijken de reactie van het Vaticaan zo konden uitleggen dat zij in hun geweten hun verantwoordelijkheid konden ontvluchten.

Gilmore riep de pauselijke gezant twee weken geleden op het matje en eiste een officiële reactie van het Vaticaan op de beschuldigingen. Het Vaticaan liet hierop weten een reactie te zullen geven 'wanneer de tijd rijp is', maar heeft dit tot dusverre niet gedaan.

Beter beschermen

In de jaren negentig voerde Ierland nieuw beleid in dat erop gericht was kinderen beter te beschermen tegen misbruik door geestelijken. Onder dit beleid is het verplicht de politie in te lichten over gevallen van seksueel misbruik. Ierse onderzoekers ontdekten echter in 2008 dat medewerkers van de katholieke kerk nog altijd bewijzen van misbruik achterhielden.

De betrekkingen tussen Ierland en Vaticaanstad zijn er door het schandaal niet beter op geworden. Het Ierse parlement sprak vorige week woensdag unaniem zijn afkeuring uit over de bemoeienis van het Vaticaan.

De felle reacties van de Ieren zijn extra opmerkelijk in een land waar de ruime meerderheid van de bevolking rooms-katholiek is en bijvoorbeeld abortus door diezelfde kerk als zonde wordt bestempeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden