Vaticaan: paus deed niet aan exorcisme

null Beeld getty
Beeld getty

Het ritueel dat de paus zondag uitvoerde op een zieke jongen was geen duiveluitdrijving. Franciscus heeft enkel gebeden voor genezing. Dat meldt het Vaticaan. Een filmfragment over het vermeende 'exorcisme' ging de afgelopen dagen rond op internet.

Robin de Wever

In dat filmpje, opgenomen na de Pinkstermis, is te zien hoe Franciscus zich ontfermt over een aantal zieken. Een jongetje voor wie hij bidt, begint plots te schudden. Op de televisiezender van de Italiaanse bisschoppenconferentie stelden exorcisten maandag dat de Argentijn 'zonder twijfel' bezig was geweest met het uitdrijven van boze geesten.

'De handoplegging is een erg oud gebruik', legt pater Bernd Hagenkord uit in het perscommuniqué op de website van het Vaticaan. 'Het draait om zegening, maar ook om genezing - spiritueel en lichamelijk.'

Wereldwijd werd rooms-katholieke duiveluitdrijving de afgelopen decennia steeds zeldzamer. Hoewel duiveluitdrijving in sommige katholieke kringen nog voorkomt, geniet het geen officiële kerkelijke status meer. De wijding tot excorcist hield veertig jaar geleden op te bestaan. In landen als Polen is het fenomeen overigens erg populair.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden