Vaticaan noemt speculaties over paus ongefundeerd

ROME (CIC, Reuter) - Het Vaticaan heeft speculaties dat paus Johannes Paulus II binnen twee jaar zou aftreden, als absoluut ongefundeerd van de hand gewezen. Op een vraag van het Italiaans persbureau AGI verklaarde een woordvoerder van het Vaticaan dat het om uitingen gaat die "geen commentaar" verdienen.

Officieel zweeg de Vaticaanse persdienst na de berichten in het weekblad de Catholic World Report en later de Sunday Times in alle talen. Radio Vaticaan en de Osservatore Romano reageerden evenmin. En bij een eerdere suggestie in deze richting sprak het Vaticaan van "een gerucht zonder bron, zonder fundament en zonder enige waarschijnlijkheid" .

De speculaties over de 72-jarige paus staken de kop op na de zware darmoperatie die hij in juli onderging. Volgens zijn chirurg. dr. Francesco Crucitti, verkeert de paus in betere gezondheid dan voor de operatie, maar voor de buitenwereld maakt de paus in zijn optreden een oude en matte indruk. Ook is Johannes Paulus II er nog nimmer voor teruggedeinsd de wereld te verrassen met een primeur in de geschiedenis van de pausen. Het zou daarom niet ondenkbaar zijn dat hij als eerste paus om reden van leeftijd en gezondheid aftreedt.

Een paus wordt voor het leven gekozen. Een keer eerder trad een paus af: Celestinus V verruilde in 1294 onder druk van zijn opvolger (Bonifacius VIII) na vier maanden zijn pauselijke ambt weer voor het klooster.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden