Vaticaan noemt Iers homohuwelijk 'nederlaag voor mensheid'

Paus Franciscus met Pietro Parolin (links), na de paus de hoogste bestuurder van de rooms-katholieke kerk. Beeld AP
Paus Franciscus met Pietro Parolin (links), na de paus de hoogste bestuurder van de rooms-katholieke kerk.Beeld AP

Het Ierse 'ja' voor het homohuwelijk is niet alleen 'een nederlaag voor christelijke principes, maar een nederlaag voor de mensheid', zei kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin gisteren. Hij is na de paus de hoogste bestuurder van de rooms-katholieke kerk.

Parolin is 'erg verdrietig' over de acceptatie van het homohuwelijk door de Ieren, zei hij dinsdag bij een conferentie in Rome. De kerk moet hier volgens de kardinaal-secretaris op reflecteren, maar hij benadrukte vooral het belang van evangelisatie en het gezin.

"Ik denk dat we hier niet alleen spreken over een nederlaag voor christelijke principes, maar over een nederlaag voor de mensheid", aldus Parolin. Hij voegde hier aan toe dat de familie centraal staat en dat 'we alles moeten doen om die te verdedigen, beschermen en promoten'.

Ruzie over Franse homoambassadeur
Vorige maand weigerde het Vaticaan nog de benoeming van Laurent Stefanini, een praktiserend homo, als nieuwe Franse ambassadeur bij te paus goed te keuren. Hierover zei Parolin gisteren dat er nog een 'open dialoog' met Frankrijk is en dat 'we hopen dat die positief afgesloten kan worden'. Wat hij precies bedoelde met een positief resultaat verduidelijkte hij niet.

Het lijkt erop dat het Vaticaan zich niet zozeer stoort aan Stefanini's seksuele voorkeur, als wel aan zijn openlijke steun voor het homohuwelijk. In Frankrijk werd in 2013 het homohuwelijk ingevoerd. Ook het feit dat de Franse kandidaat publiekelijk, als voldongen feit, werd gepresenteerd, zou het Vaticaan tegen de borst hebben gestuit.

Laurent Stefanini Beeld reuters
Laurent StefaniniBeeld reuters

Veroordelen
Paus Franciscus leek eerder nog mild te denken over homo's. "Als iemand homoseksueel is, van goede wil en de Heer zoekt, wie ben ik dan om dat te veroordelen?", zei hij vlak na zijn aantreden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden