Vaticaan niet aansprakelijk voor misbruik door geestelijken VS

Het Sint-Pietersplein Beeld AFP
Het Sint-PieterspleinBeeld AFP

Rooms-katholieke geestelijken zijn geen werknemers van het Vaticaan. Dat heeft een rechtbank in de Amerikaanse stad Portland maandag bepaald. De uitspraak is een overwinning voor de kerk: die is in de Verenigde Staten niet aansprakelijk voor seksueel misbruik.

Rechter Michael Mosman oordeelde over misbruik door een priester, een vergrijp dat plaatsvond in de jaren '60 van de vorige eeuw. Volgens de aanklager lag de uiteindelijke verantwoordelijkheid bij het Vaticaan; het bestuur van de kerk kan immers beslissen over de loopbaan van de priester en kan besluiten om geestelijken sancties op te leggen.

De rechtbank gaf eerder te kennen dat het die visie onderschreef, meldt AP. Nu beslist ze toch anderszins. De invloed die de rooms-katholieke kerk over priesters heeft is volgens Mosman niet genoeg om van een werkgever-werknemer-relatie te kunnen spreken. Het Vaticaan claimt al geruime tijd dat het arbeidstechnisch niet aansprakelijk is.

Mazen in de wet
Rechtzaken als deze kenmerken zich door grote complexiteit: als het Vaticaan wél aansprakelijk was bevonden, had in theorie ook de paus dat kunnen zijn. Hij valt waarschijnlijk buiten Amerikaanse jurisdictie.

Belangenvereniging Survivors Network of those Abused by Priests (SNAP) vindt het 'beschamend' dat hoge geestelijken mazen in de wet 'blijven gebruiken om seksuele vergrijpen en de verdoezeling daarvan aan het oog te onttrekken'.

Volgens woordvoerder David Clohessy beschouwt de kerk zich soms als hiërarchisch instituut en soms als verzameling losse organisatorische verbanden, al naar gelang wat juridisch het meeste voordeel oplevert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden